Манастир Градац

Манастир Градац се налази у истоименом селу на обронцима планине Голије. Удаљен је око 12 km од Брвеника и Ибарске магистрале и 22 km од Рашке. Манастир Градац је задужбина Јелене Анжујске, жене краља Уроша I. Нема писаних података о времену градње манастира, али се верује да је завршена до 1276. године. Основан је као велики мушки манастир. Ктиторка га је богато опремила и о њему се посебно старала. Био је заштићен масивним зидом и имао је два улаза. У манастирском комплексу налазиле су се грађевине: велика Богородична црква и мањи храм Св. Николе Чудотворца Мирликијског на стени, изнад улаза у манастир. Од прве трпезарије, конака и зидина које су опасивале манастирски комплекс сачувани су темељи. У великој цркви посвећеној Богородици (Благовести) било је положено тело краљице Јелене по њеном упокојењу 1314. године.

Крајем XVI века манастир је кратко обновљен, међутим, само неколико година касније, око 1600. године, за време аустријско-турског рата је опустео. Том приликом монаси су сакрили мошти свете краљице на место које до данас није познато. Тек средином XX века манастир је потпуно обновљен.

Унутрашњи простор Богородичине цркве у Градцу је један од најлепших у српској средњевековној архитектури. Уз један од камених, масивних зидова средњевековног конака, подигнут је нови конак, који је освећен крајем 1990. године када је и обновљен монашки живот. Мали храм Светог Николе, смештен је на југоисточној периферији манастирске порте. Градац је данас женски манастир и један од најактивнијих српских средњевековних културно-историјских споменика.

No items found

Манастири


Шта видети

 
 
 
 
 
 

Природни резервати

10

Пешачке туре

15

Излетишта

20

Aтракције

30

Цркве и црквишта

40

Културно историјске знаменитости

50

Манастири

60

Активан одмор

70

Спорт и рекреација

80

Гастро понуда

90

Културна понуда

100

Забава

110

Хотели

120

Апарт хотели

130

Одмаралишта

140

Коначишта и преноћишта

150

Виле

160

Домаћа радиност (собе, куће и апартмани)

170

Остале атракције

180

Архитектура

185

Реке и извори

190

Мотели

200