Храна за мисли

Постоји место у Србији где у току једног дана можете да покажете своје умеће у скијању, сноуборду, прављењу Снешка Белића, уживате у дугим шетњама и незаборавном проводу у мноштву клубова, доброј храни и домаћим специјалитетима у ресторанима. Због мраза који нас одвраћа од обилазака бројних знамења планине Копаоник, потребно је наћи неку активност која би испунила насталу временску празнину. Тада на сцену ступају разноврсни копаонички специјалитети и крећемо у поход на најукусније кулинарске згоде. Свадбарски купус је традиционално српско јело и један од специјалитета ресторана Оџаклија у хотелу Ртањ. Они прави мајстори кухиње, наше мајке или баке, никад неће знати да вам кажу која је то права мера за састојке. Све раде одокативно. Али, никад не промаше. Треба наћи идеалан баланс између купуса, меса, масноће. Тајна доброг свадбарског купуса је да се што дуже кува и да у њему буде најмање четири врсте меса (сировог и сушеног). По неком обичају он се спрема у земљаном лонцу и кува се на огњишту. Што се дуже крчка, то је укуснији. Заправо то је кључ укуса, а то најбоље зна наша куварица етно ресторана Оџаклија, Драгица Стевановић. Због укуса свадбарца поклекну и најгласнији поштоваоци здраве исхране. Заборавите на кратко сва правила здравог живота и уроните у незабораван гурмански доживљај”!

Срећко Лазаревић, Хотел Ртањ

Остале приче