Средњовековни град Брвеник

Средњовековни град на ушћу реке Брвенице у Ибар налази се 5 km јужно од Баљевца, 8 km северно од Рашке, саграђен на купастом брду na 599 m надморске висине. Брвеник је био типичан жупски град истоимене жупе, која се у изворима први пут помиње 1280. године. Челник Муса, зет кнеза Лазара, узео је 1363. године овај град од хумског кнеза Војислава у замену за град Звечан.

Брвеник су потом наследили Мусини синови Стефан и Лазар, који су у близини подигли своју задужбину цркву Св. Ваведења, данашњу Нову Павлицу. Основа града, неправилног облика, прилагођена је терену. Незнатни остаци утврђења ипак омогућавају увид у унутрашњу структуру града, који је био опасан бедемом и од којег је сачуван део са кружном кулом осматрачницом.

Од утврђења је остало камење, а некадашња кула пружала се јужно од цитаделе, ка ушћу реке Брвенице у Ибар, до нешто нижег врха (500 m надморске висине) на коме се налазила истурена кула полукружног облика. До ње води стари пут ка утврђењу, а на источној страни овог утврђења лагум је повезивао стари град Брвеник са Ибром.

Под градом Брвеником налазе се рушевине средњовековне цркве Св. Николе. О постанку цркве нема никаквих података. Средњовековни град Брвеник заједно са црквом стављен је под заштиту државе као споменик културе.

No items found

Културно историјске знаменитости


Шта видети

 
 
 
 
 
 

Природни резервати

10

Пешачке туре

15

Излетишта

20

Aтракције

30

Цркве и црквишта

40

Културно историјске знаменитости

50

Манастири

60

Активан одмор

70

Спорт и рекреација

80

Гастро понуда

90

Културна понуда

100

Забава

110

Хотели

120

Апарт хотели

130

Одмаралишта

140

Коначишта и преноћишта

150

Виле

160

Домаћа радиност (собе, куће и апартмани)

170

Остале атракције

180

Архитектура

185

Реке и извори

190

Мотели

200