Спомен соба „Рашка – ратна престоница Краљевине Србије 1915“

Спомен соба се налази у згради Центра за културу, образовање и информисање „Градац“ у Рашки. Отворена је 12. новембра 2015. године приликом обележавања 100-те годишњице од боравка Владе Краљевине Србије и престолонаследника Александра Карађорђевића у Рашки (31. октобар – 12. новембар).

Главни део поставке односи се на сам догађај боравка Владе и престолонаследника у Рашки и чине га документи и копије докумената (записници са одржаних седница, сведочења учесника), фотографије актера догађаја (Александар Карађорђевић, Никола Пашић, Живојин Мишић, министри у Влади) и предмети из тог периода. Чињеница да се у Рашки тих дана нашла и једна национална реликвија од непроцењивог значаја за Србију – Мирослављево јеванђеље, најзначајни ћирилични споменик српско-словенске писмености из 12. века, које су Љуба Давидовић и др Војислав Маринковић поверили на даље чување начелнику Државне благајне Авраму Левићу и његовим чиновницима, посебно је допринела значају и атрактивности ове поставке.

Један „кутак“ спомен собе посвећен је Милунки Савић, која је прославила овај део Србије у балканским и Првом светском рату, у коме су осим репринта њених фотографија изложена њена одликовања као и предмети и униформа у којој је ратовала.

Ова поставка је оплемењена и са неколико уметничких предмета. Центар за културу располаже једним барељефом са ликом Николе Пашића и скулптуром аутора Живорада Циглића који својом „причом“ директно асоцирају на догађаје у Рашки од пре једног века.

Аутор поставке: Милојко Милићевић

No items found

Културно историјске знаменитости


Шта видети

 
 
 
 
 
 

Природни резервати

10

Пешачке туре

15

Излетишта

20

Aтракције

30

Цркве и црквишта

40

Културно историјске знаменитости

50

Манастири

60

Активан одмор

70

Спорт и рекреација

80

Гастро понуда

90

Културна понуда

100

Забава

110

Хотели

120

Апарт хотели

130

Одмаралишта

140

Коначишта и преноћишта

150

Виле

160

Домаћа радиност (собе, куће и апартмани)

170

Остале атракције

180

Архитектура

185

Реке и извори

190

Мотели

200