На Копаонику почиње најлепши део сезоне: Незаборавне ски авантуре и врхунска услуга

Са 9.000 хиљада скијаша дневно, скоро 40 оснежених стаза и врхунском туристичком понудом, Копаоник и даље супериорно у врху скијашких дестинација региона.

За љубитеље скијања и осталих снежних авантура сваки зимски месец на Копаонику је идеалан, али када би се правила анкета, фебруар и март би вероватно добили највише гласова. Прошле су празничне гужве, смештај је доступнији ван шпица, а дан све дужи. Скијаше, сноубордере и остале авантуристе спремно чекају добро припремљене стазе и модерни ски лифтови. Осим скијања на располагању су врхунски садржаји за опуштање и богата гастрономска понуда, а Јошаничка Бања је на свега 24 километра, па су предстојећи празници за Дан државности идеално време за испуњен и квалитетан породични одмор.

Оно што је најважније –  бели покривач је сигуран јер наш највећи ски центар не зависи од падавина. Системом за вештачко оснежавање покривено је 97 одсто ски центра, а колико је супериоран говори то да скијалиште тренутно ради готово пуним капацитетом са чак 37 доступних стаза и једном ноћном. Захваљујући томе љубитељи зимских спортова могу да уживају на снегу све до пролећних месеци.

Скијашко искуство без премца

Скоро 50 скијашких стаза на Копаонику гарантује предивно искуство како за захтевне, искусне скијаше тако и за почетнике. Капацитет жичара и ски лифтова од преко 35.000 скијаша на сат сврстава овај центар у један од најразвијенијих у региону. Добра вест је да се од 3. фебруара радно време жичара продужило до 16.30 часова, а дешавања на стазама су итекако разнолика. Посебан доживљај је ноћно скијање које, када једном пробају, многи желе да понове.

Мало другачију врсту авантуре, посетиоци Копаоника могу открити кроз специфичну вожњу таxи табачем. Ова возила иначе сваке ноћи крстаре по стазама како би омогућила оптималне скијашке услове наредног дана.

Породице с децом на Копаонику ће уживати у садржајима какви се не могу наћи у зимским центрима у окружењу. У Дечијем граду малишанима су намењене различите врсте снежних игара, а за најмлађе скијаше и почетнике обезбеђена су три простора „ски вртића“ са покретним тракама, где се уз игру, дружење и забаву најбоље савлада „плуг“. И одрасли почетници у школи скијања могу стећи неопходне вештине и усавршити своје знање на ски полигону.

Статистички подаци потврђују да је Копаоник све популарнија дестинација, како међу домаћим тако и међународним туристима. Пораст броја ноћења за око 20% у јануару 2024. године сведочи о растућој репутацији Копаоника као врхунске зимске дестинације. У просеку на Копаонику дневно скија између 8.000 и 9.000 скијаша. Копаоник постаје и омиљена дестинација све већег броја страних туриста. Највише их долази из Северне Македоније, Румуније, Русије, Црне Горе, Кине, Босне и Херцеговине, Турске,“ истиче Дејан Котурановић, директор туристичке организације Рашка.

Луксузни угођаји и врхунска услуга

Копаоник располаже великим бројем објеката за смештај, од апартмана и кућа за одмор, одмаралишта до најлуксузнијих хотела у самом центру и викенд насељу које је удаљено од центра око 4 км. Нема много ски центара који се могу похвалити тиме да се на стазе излази директно из хотела и то је свакако један од разлога зашто је Копаоник у врху ексклузивног скијашког туризма. Други су врхунска услуга и најразноврснији садржаји који су гостима на располагању, без обзира да ли скијају или на друге начине уживају у чарима зиме.

Након спустова и слалома овде вас чека комфор у топлини пространих соба и апартмана,  гастрономско искуство без премца и права оаза опуштања у луксузним СПА центрима уз неизоставно купање у базенима на отвореном.

Скијање и бањање у истом дану

С обзиром на то да је на свега 24 км удаљености од ски центра Јошаничка Бања, гости пре подне могу скијати, или приуштити себи прави релакс у лековитој термоминералној води. У бањском комплексу налази се бањско купатило са мањим базеном, ђакузи кадом и осам мањих када, старо купатило (хамам), сауна и отворени базен.

Љубитељима историје биће занимљива спомен соба  са мултимедијалном поставком посвећена српској ратној хероини Милунки Савић, која је рођена 1889. године у оближњем селу Копривница. У непосредној близини Туристичког центра Копаоник налазе се и вредни културно-историјски споменици – манастири Градац, Кончул, Стара и Нова Павлица.

Гостима остаје само да на време резервишу смештај и понесу телефон с добром камером, јер зимске  авантуре с величанственим пејзажима у позадини морају остати забележене и на фотографијама.

Довољно је разлога да се Сребрна планина увек бира као омиљена дестинација за незаборавне авантуре, али и планински одмор без премца – од пет звездица!

Остале вести