Дани боровнице, вина и гастрономије
Шумске пропланке, планинске пашњаке као и остале делове Копаоника настањује разно дивље воће. Копаоникчка краљица биљака је самоникла боровница, која се бере крајем јула и почетком августа.
Викенд који је пред нама биће у знаку боровнице и одличан начин да се прослави овај сјајан плод и да се ужива у природи, традиционалној кухињи и културним активностима.
До станишта боровнице туристе ће 2. августа водити водич Националног парка Копаоник. Природни заљубљеници кроз бесплатну пешачку туру „Корпа здравља“, едукативну причу и дружење, моћи ће да дегустирају укусне плодове и да напуне корпе витаминима.
У суботу, 3. августа, наша планина ће бити у боји боровнице. Произвођачи хране, производа од боровнице ће представити своју понуду и упознати туристе са аутентичним специјалитетима припремљеним по старим рецептурама. Део програма манифестације је оцењивање производа од боровнице у неколико категорија: сокова, алкохолних пића, слатка и желеа, џемова и пекмеза. За победнике у свим категоријама обезбеђене су награде, као и за најуређенији штанд. Након оцењивања, Међународни судија кулинарства, Иво Андрић, одржаће master class у којем ће објаснити како се све може применити боровница у кулинарству. Неколико хотелијера и винарија ће посетиоцима пожелети добродишлицу у непоновљиво гастрономско путовање уз прелепе мелодије и ритмове Влатка Стефановског.
Део програма манифестације посвећен је најмлађима. Малишани ће у чаробном слатком кутаку, доживети непоновљиве тренутке забаве, креативности и учења! Моћи ће да уживају у разним активностима које су дизајниране да подстакну њихову машту и интересовање за кулинарство, док истовремено могу да се фотографишу и праве слатке успомене.
Остале вести