Дани краљице Јелене

Манифестација „Дани краљице Јелене“ одржаће се од 11. до 13. јуна у Рашки и порти манастира Градац.
Манифестација која је од 2006. године саставни део богате културне понуде нашег града посвећена је краљици Јелени која је била супруга српског краља Уроша I и мајка краљева Драгутина и Милутина. После смрти краља Уроша, краљица је једно време владала областима: Зета, Требиње, Плав и Поибарје. Имала је своју војску, управни апарат, државни печат, свог канцелара. Била је високо поштована од црквених великодостојника православне и римокатоличке цркве, као и међу владарима суседних земаља. Подигла је многе цркве и манастире од којих је најпознатији манастир Градац. На свом двору је основала прву женску школу у тадашњој Србији, где су сиромашније девојке училе вез и остале послове, писменост и музику и уз мираз их удавала, а на њихово место доводила оне којима је тек требало помоћи.
Краљица Јелена и данас, толико векова после, изазива исто онолико пажње колико је добијала и током свог живота. Њен лик и дела велика су инспирација уметницима.

У том духу, низом културно-уметничких догађаја попут ликовних изложби, промоција књига, радионица, позоришних представа, музичких програма, нашом манифестацијом желимо да подсетимо на значај велике српске краљице и просветитељке, која је неговала писменост, културу, традицију и стваралаштво и на оригиналан начин представимо културу и историју рашког краја.
На манифестацији свих оих година учествују познати уметници, писци, духовници, глумци, музичари.
Организатори су Туристичка организација Рашка, Центар за културу „Градац“ и сестринство манастира Градац. Манифестација ће се одржати уз поштовање свих епидемиолошких мера.

Остале вести