Тријумф образовног филма

Успех образовног филма ,,На извору обновљиве енергије” на Конкурсу за очување биолошке разноврсности – Француски институт Србија и Центар за промоцију науке Београд

Образовни филм ,,На извору обновљиве енергије“ који је настао 2019. године сарадњом ученика и учитеља четвртог разреда Основне школе „Живан Маричић“ из Жиче и трећег разреда Основне школе „Јошаничка Бања“ из Јошаничке Бање учествовао је на конкурсу „Рука у тесту 2020“, „Спасимо биолошку разноврсност!“.

Кроз конкурс који су осмислили Француски институт у Србији и професор Јокић, иницијатор програма „Рука у тесту“ у Србији, биће скренута пажња на свакодневно понашање и навике које могу да допринесу очувању наше планете и да ублаже утицај климатских промена на биолошки диверзитет. Пројекат се бави очувањем биолошке разноликости у градовима, очувањем биолошке разноликости у природи и променом наших навика.

Тема филма ,,На извору обновљиве енергије” је изразито еколошка, бави се сагледавањем употребљивости обновљивих извора енергије – првенствено геотермалних извора воде у Јошаничкој Бањи, али и сунчеве енергије, снаге ветра и воде. Поред природних богатстава Јошаничке Бање, у филму је приказан и историјски значај овог поднебља и најзначајнија личност по којој је бања позната – Милунка Савић.

Реализацију филма помогли су родитељи, месне заједнице, Град Краљево и Општина Рашка. Филм је награђен и на „Креф фестивалу 2019“ у Лесковцу.

Свечани пријем, приказ филма и награђивање учесника одржаће се у Француском институту у Београду, почетком септембра 2020. године.

Филм можете погледати на следећем линку:

https://www.youtube.com/watch?v=3iKQA_rkTd8

Other news