Шта посетити на Копаонику?

Лето је право време да откријемо бројне предности одмора на планини. Осим у разним врстама рекреације и физичке активности (шетње пешачким стазама, панорамска вожња жичаром до Панчићевог врха, адреналиски садржаји – боб на шинама, zip line, tubing, картинг), туристи могу да уживају у природним лепотама и реткостима ове планине.
Копаоник можете упознати кроз различите авантуристичке туре. Предлажемо Сафари туру – обилазак и разгледање туристичких атракција Копаоника кроз вожњу у посебно прилагођеним offroad возилима. Локалитет који треба посетити је Небеске столице који се налази на надморској висини од 1.800 m, у непосредној близини Панчићевог врха, на коме се налазе остаци цркве св. Прокопија. На Небеским столицама је пронађена ранохришћанска базилика из V/VI века.

Одличан начин да упознате и доживите Копаоник у летњем периоду јесу пешачке туре до најатрактивнијих предела Копаоника.

Водопад Јеловарник, кога чине га три каскаде, је други по висини водопад у Србији (71 m). Налази се у области Јеловарник, у оквиру националног парка, на надморској висини од око 1.500 m, 2,5 km источно од Панчићевог врха.
Велико Метође је светилиште из III века, посвећено је Методију Олимпијском. На овом месту су још стари Римљани саградили цркву у камену. Светилиште је смештено у стени, која личи на малу пећину и налази се на 1.450 m надморске висине.

Природне атракције и локалитети које треба посетити су Марков камен, Мијатовићев јаз и Козје стене, Треска, Кукавица.
Најлепша излетишта на Копаонику су Ђоров мост на улазу у Национални парк Копаоник (4 km од Јошаничке Бање) и Кадијевац у самом националном парку (7 km од туристичког центра Копаоник).

Other news