Почела манифестација Дани краљице Јелене

Манифестација Дани краљице Јелене  почела је 6. јуна трибином за децу основних школа Безбедност деце на интернету. Много је предности које нам доноси интернет и модерна технологија, али морамо бити опрезни јер коришћење те мреже носи и много ризика и зато је веома важно да се подигне свест о опасностима и изазовима коришћења интернета.

У четвртак, 8. jуна у Основној школи „Јошаничка Бања“ одржана је радионица израде бројаница Због тебе бројим, због љубави постојим. Cестринство манастира Градац у оквиру oве радионице показало је технике и начине прављења бројаница које се практикују у манастиру. Вођа радионице је монахиња Тамара Миладиновић.

У оквиру „Дана краљице Јелене“ и ове године за децу основношколског узраста је предвиђена радионица мозаика Каменчић један сам није вредан у порти манастира Градац. Вођа радионице је Љиљана Ривић. Идеја радионице је да деца у три дана сусрета кроз групни рад ураде свако по неки део мозаика. Деветог јуна радионица ће бити одржана од 13 до 16 часова, десетог јуна од 10 до 13 часова и 11. јуна од 10 часова.

Деветог јуна од 18 часова можете присуствовати и отварању изложбе Републичког завода за заштиту споменика HELENA, SERBIAE REGINA у галерији Центра за културу Градац.

Када је, пре више од једног века чувени Габријел Мије током својих истраживaња у Србији, у потрази за византијским сликарством направио прве фотографије, тада оронуле и запуштене задужбине – краљице Јелене Анжујске, сигурна сам да није ни слутио да ће 116 година касније, у француској престоници, у кварту Бобур, преко пута једног од највећих светских музеја савремене уметности,  манастир Градац у свом пуном сјају бити почасни гост. Као што је Бели Анђео из Милешеве симбол највећих сликарских достигнућа средњег века, тако је манастир Градац симбол личности и живота своје ктиторке – просвећене средњовековне српске краљице, монахиње и светитељке Јелене Анжујске – истакла је Данијела Ванушић на отварању изложбе у Паризу.

Након изложбе од 18:30 часова следи предавање др Дубравке Прерадовић – Поставили су темеље истраживањима Градца Габријел Мије и његови ђаци и сарадници.

Др Дубравка Прерадовић је научна сарадница Балканолошког института САНУ. Др Прерадовић је први лауреат награде „Александар Дероко“ коју је добила 2021. године за пројекат „Габријел Мије и истраживања старе српске архитектуре“, који чине изложба одржана у Галерији науке и технике САНУ, каталог изложбе и зборник научних радова.

У суботу, 10. јуна oд 10 часова у Спортској хали у Рашки одиграће се турнир у одбојци за децу Сервирај за радост. Организатор турнира је је одбојкашки тренер Драгиша Живковић. У време када смо сви много времена проводимо за екранима важно је истаћи значај бављења спортом од најранијег узраста, неговање тимског духа и дечје радости.

  1. јуна од 16 часова очекује вас стручно вођење кроз изложбу.

Изложба HELENA, SERBIAE REGINA, по замисли ауторског тима, је састављена из три целине. Прва целина је посвећена краљици Јелени, занимљивој личности католичког порекла која је удајом за краља Уроша I постала део српске владарске породице Немањића. Други сегмент изложбе је посвећен Јелениној најважнијој задужбини, православном манастиру Градац. Његов католикон – Благовештенски храм – представља, како по својој архитектури и скулптури, тако и по живопису, један од најзначајнијих и најлепших остварења српске уметности XIII века. Трећа целина показује систематско настојање и бригу Републичког завода за заштиту споменика културе да током XX века и у првим деценијама XXI столећа спречи и заштити урушавање градачке цркве – истиче  доцент др Драгана Павловић, историчар уметности.

А од 17:30 часова следи трибина професора Предрага Драгутиновића Задобити дар љубави. Наслеђе краљице Јелене.

На питање  Да ли је љубав дар или се љубав стиче? професор Предраг каже: На ово питање нема теријског одговора. На њега се одговара животом достојним Божјег позива. Један такав живот водила је краљица Јелена. Ушавши у наслеђе божанске љубави дароване Цркви Христовој, она није била само пасивни прималац исте, већ активни делатник, сведочећи “веру која кроз љубав дела”. Она нам је тако предала оно што је примила, она је умножила дар љубави и дала нам га у наслеђе.

20 часова у Дому културе у Рашки следи позоришна представа ВОЗ, Звездара театар из Београда у режији Воје Брајовића. У представи играју Сергеј Трифуновић и Воја Брајовић.

У недељу, 11. јуна од 9 часова вас позивамо на СВЕТУ ЛИТУРГИЈУ коју ће улепшати појање дечјег хора Црквене општине новосадске.

Након Свете Литургије следи концерт групе Калем у порти манастира Градац. Калем је састав који изводи традиционалну музику балканских простора, одевену у ново рухо. Њена лепота је у једноставности и идеји коју носи – приближити савременог човека културном наслеђу које ово поднебље чува.

Након концерта уследиће наступ дечјег хора Ђурђевак (Многи „Ђурђевчићи“ започињу своје хорско чланство од своје четврте године и осим што расту физички, и духовно узрастају певајући Господу па тако од малих Ђурђевака израсту велики Ђурђевци и тако настане још једна група под називом Етно група Ђурђевак) хор Свети Ђорђе (Црквени хор при цркви Светог великомученика Георгија из Ужица и наступ Националног хора АVIA ARHANGELI, Завичајно друштво Стара Павлица.

Такође, можете присуствовати завршетку радионице мозаика Каменчић један сам није вредан  и изложби Гастрономија рашког краја и РАДИОНИЦИ ОСЛИКАВАЊА фрагмената зидног сликарства коју ће водити мср Маријана Протић из Републичког завода за заштиту споменика културе.

Последњег дана, 12. јуна од 14 часова у Дому културе у Рашки одиграће се представа за децу Велики свет мале Зое у режији Александре Ђурић. У представи играју Тијана Јаковљевић, Александра Ђурић и Петар Михаиловић.

Организатори „Дана краљице Јелене“ су Општина Рашка, Туристичка организација Рашка, Центар за културу Градац, сестринство манастира Градац и Средња школа Краљица Јелена.

Добро дошли!

Other news