На Копаонику је отворена интерактивна изложба „Тесла, човек из будућности“

Манифестација „Ski Opening“, која се одржава од 7. до 10. децембра на Копаонику, свечано је отворена изложбом „Тесла, човек из будућности“ у вили Рас, у организацији Музеја Никола Тесла, Туристичке организацје Рашка, Скијалишта Србије, хотела Гранд и Горски. Отварању су присуствовали представници Општине Рашка, ЈП „Скијалишта Србије“, хотелијери, угоститељи, новинари и посетиоци Копаоника.

Изложба, која ће имати чак три изложбена пункта – један са стандардном изложбеном поставком, у оквиру виле Рас и два мултимедијална пункта у хотелима Горски и Гранд, ће бити отворена до 25. јануара 2024. године.

Визуали приказани на посебно дизајнираним панелима представљају причу о животу и делу једног од највећих научника свих времена. Дело Николе Тесле, које се може поделити на три сегмента (индукциони мотори и полифазни систем, струје високе фреквенције, машинство), прате радни модели који приказују неке од Теслиних најважнијих проналазака као што су индукциони мотор са ротором у облику диска, „Колумбово јаје“, и Теслин трансформатор.

Поставку допуњују и макете неких од најважнијих Теслиних пројеката као што су хидроцентрала на Нијагариним водопадима, лабораторија у Колорадо Спрингсу, чувени торањ на Лонг Ајленду, али и реплика „Плавог портрета“, јединог портрета Николе Тесле.

Other news