Јошаничка Бања: Извор здравља, споменик херојства

Јошаничка Бања се налази на обронцима Копаоника (24 км удаљена), на надморској висини од 550 м, у долини реке Јошанице и њене притоке Самоковке. Околина бање је богата зеленилом и шумама у којима доминира „бањски борјак“ који представља део природе посебне вредности, нарочито за здравствене и рекреативне потребе.

Историјски развој Јошаничке Бање као насеља одувек је био везан за термалне изворе. Претпоставља се да су са лековитим водама Јошаничке Бање први били упознати Римљани, а да су њихово благотворно дејство користили и Турци. Прво стручно испитивање лековитости воде познато је тек 1834. године. Вода је испитивана на Бечком медицинском универзитету, на захтев кнеза Милоша. Јошаничку Бању је посећивао, у својим многобројним проласцима ка Копаонику и Јосиф Панчић, који за њу каже да је „најтоплија у Јевропи и нема себи друге до оне у Бурси и Малој Азији и још се по медичкој редњи може мерити с водом у Гострону, само што је ова много топлија“.

Јошаничка Бања има 5 извора минералних вода, који се убрајају међу најтоплије у нашој земљи. Главни извор даје 12,7 литара воде у секунди, температуре 78ºЦ. Температура воде сврстава је у категорију хипертермалних вода, што омогућава њено коришћење за купање, орошавање, испирање и инхалацију, у зависности од индикација и начина примене.

Бањски комплекс чине бањско (ново) купатило подигнуто 1935. године са мањим базеном, 8 мањих хидромасажних када и једном великом ђакузи кадом, старо купатило (хамам) из XВИИИ века, блатно купатило, сауна и мањи отворени базен.

Меморијална соба Милунке Савић

Милунка Савић рођена је 1889. године у селу Копривница код Јошаничке Бање. Прославила се као бомбаш Дринске дивизије првог позива, била је борац у опсади Скадра, Колубарској бици, бомбаш славног Другог пешадијског „Гвозденог пука“ Моравске дивизије и другим акцијама. Преживела је и велику аустро-угарску и бугарску офанзиву и повлачење преко Албаније. За заслуге у ослободилачким ратовима добила је многа, и највиша одликовања. Носилац је две војне златне Карађорђеве звезде са мачевима, златне медаље за храброст „Милош Обилић“, две француске легије части, Ордена за храброст, Албанске споменице и споменице Солунског фронта. Једина је жена у свету која је одликована француским орденом „Ратни крст са златном палмом“.

У Јошаничкој Бањи се налази меморијални комплекс Милунке Савић, који чине споменик Милунке у природној величини и меморијална соба са мултимедијалном поставком сачињеном из неколико сегмената. Централни део изложбе је интерактивни мозаик са бројним Милункиним фотографијама иза којих се крију аутентични филмови из Великог рата. Филмове путем таблет рачунара покреће специјално креирана апликација. Други сегмент су два импровизована војна рова – српски и аустроугарски који приказују услове у којима је Милунка ратовала. Посетиоци ће овде моћи да виде војнике, војне униформе, заставе, оружје. Трећи део поставке је изложба предмета из периода Првог светског рата, фотографија, докумената и насловница француског дневног листа Ле Петит Јоурнал. У оквиру изложбе постоји видео водич на знаковном језику за особе са оштећеним слухом. Од отварања спомен собе забележен је велики број посета – туриста Јошаничке Бање, Копаоника, посетилаца из разних крајева Србије, као и деце школског узраста.

Promo: https://www.grazia.rs/lifestyle/josanicka-banja-izvor-zdravlja-spomenik-herojstva?fbclid=IwAR3zqkpjXEaiFvPmfusq6i6aKTqOq5E8y_ZQC1oXef9arvHWWlHmt_9wGM0

Other news