Aудио иложба Јасеновац. Логор мртвих – земља живих

петак 17. јун. 19:30

Галерија Центра за културу „Градац”

Aутори изложбе: Дарко Николић и Богдан Шпањевић

Изложба доноси осам звучних записа, радиофонских прича о жртвама логора Јасеновац. Изложба је интерактивна и пружа могућност посетиоцима да кроз низ драмских активности постану учесници и ко-креатори прича.

Ова изложба се служи савременим методама ангажовања публике и путем веб апликације којој посетиоци приступају са својих мобилних телефона, омогућава личан и вишедимензионалан доживљај. Посебно дизајниране инсталације у простору, осмишљене око радиофонских прича – омогућавају посетиоцима да кроз интеракцију овај доживљај и продубе.

Иако инспирисана историјским догађајима, ова изложба није историјска по карактеру. Изложба „Јасеновац, логор смрти, земља живих“ користи јединствени приступ теми логора Јасеновац. Она представља својеврсну личну уметничку рефлексију изведену у аудио форми која омогућава посетиоцима да сами, вођени наратором и својом имагинацијом створе слике и на тај начин „виде“ Јасеновац.

Уметничка димензија овог пројекта нарочито је истакнута учешћем глумаца Радивоја Раше Буквића и Бојане Ковачевић Гајин, који су, у улогама наратора, снимили приче и вођења. Дизајн звука који представља централни елемент искуства изложбе потписује Наталија Страхинић. Аутори изложбе су Дарко Николић и Богдан Шпањевић.

Порука изложбе заснована је на томе да нас Јасеновац учи да будемо загледани у живот а не у смрт, у светлост а не у таму. Симбол смрти постаје симбол живота. На отварању изложбе ће говорити аутор Дарко Николић.

ВАЖНА НАПОМЕНА: Мобилни телефон и слушалице су неопходни током изложбе. Молимо вас да уколико је могуће, понесете своје слушалице како би слушали приче. Уколико међутим то и не учините, организатори су обезбедили ограничен број слушалица, које ће бити дезинфиковане и безбедне за употребу.

Oрганизатори изложбе: Центар за културу, образовање и информисање „Градац”

Партнер пројекта: Музеј жртава геноцида

Носилац пројекта: NextGame Digital

Копродуцент: Galerija Štab, Марко Брун

Веб апликација: Облачак, Ненад Шћекић

Анимација и видео: Дарко Дуцкин

Стручни сарадници: Јасмина Тутунов Трифуновић, стручни сарадник

Очекујемо Вас!

Other news