Шта видети, шта радити, где одсести: Доносимо вам комплетан водич кроз зимовање на Копаонику

На Копаонику сам први пут била са неких 7 година и једино чега сам се сећала биле су бескрајне зелене површине које сам тада, тако мала, задивљено посматрала са страхопоштовањем. Ако сте се икада пењали пешака до Панчићевог врха онда вам је сигурно јасно на шта мислим. Други пут сам посетила Копаоник тек овог лета, а његова готово нетакнута природа поново ме је освојила и учинила да пожелим, па најблаже речено, да се већ следећег месеца ту доселим и заувек напустим загађени град.

Иако “на даљину” и очигледно необавезна, моја љубав према Копаонику траје од нашег првог сусрета, а будући да “трећу срећу” планирам да искусим баш ове зиме (јер снега у граду вероватно неће ни бити, а и зимовање је ново летовање), потрудила сам се да се добро припремим за овај сусрет. Наиме, тако простран и неосвојив, а опет богат најразличитијим садржајима, Копаоник уме да вас збуни тако да не знате шта бисте пре – јер желите све!

Баш зато, данас вас чека комплетан водич кроз зимовање на Копаонику – од ски активности и “зимских радости”, преко доброг провода и укусних специјалитета, па све до величанствених излазака и залазака сунца и природних лепота које овој планини не мањкају.

Да ли сте спремни да истражите, доживите и освојите Копаоник?

Шта видети?

С обзиром на то да је пред нама зимска сезона, апсолутни фаворит међу активностима је вожња моторним санкама којима можете обићи Црвене баре (предиван предео обрастао густом четинарском шумом кроз коју вијуга више потока), излетиште Кадијевац (окружено столетном буковом и срчовом шумом) и чувену жичару Гобељу. Покривене снегом, ове локације још су лепше и величанственије, и сигурно вас неће оставити равнодушним!

Кад се већ налазите на Копаонику, предлажемо вам да посетите и Јошаничку Бању, која се налази на свега 24км удаљености, познату по термоминералним изворима воде температуре 77°Ц. У бањском комплексу налази се бањско купатило са мањим базеном, ђакузи кадом и осам мањих када, старо купатило (хамам), сауна и мањи отворени базен, а овај излет на прави начин ће заокружити ваше зимовање. За љубитеље историје, ту је и спомен соба посвећена Милунки Савић, која је рођена 1889. године у селу Копривница код Јошаничке Бање, са мултимедијалном поставком.

У непосредној близини Туристичког центра Копаоник налазе се и вредни културно-историјски споменици које вам такође препоручујемо да посетите – манастири Градац, Кончул, Стара и Нова Павлица.

Шта радити?

На прво место свакако треба ставити скијање по коме је Копаоник и познат. Уосталом, да ли сте знали да је Копаоник највећи ски центар у Србији? Званичан почетак скијашке сезоне ове године планиран је за период од 9. до 12. децембра, а добра вест је да вас од тада очекују и попусти на цене ски паса и смештаја. Ски центар Копаоник, са одлично припремљеним и уређеним стазама, пружа неизмерно уживање свим категоријама скијаша, а за случај да тек желите да научите да скијате, немате чега да се плашите – ту су искусни инструктори, како за вас, тако и за најмлађе. Занимљиво је да на Копаонику можете да скијате чак и ноћу, а то је нешто што и те како вреди доживети!

Осим скијања, на располагању су вам и већ поменута вожња моторним санкама на којима ћете једнако добро доживети зимску идилу на овој планини, као и разни адреналински садржаји, боб на шинама и тјубинг, панорамска вожња жичаром Панчићев врх, а вашим малишанима Копаоник нуди и разне активности у дечијем граду. Љубитељи планине могу да се провозају и таxи табачем који вози на унапред заказане термине, како бисте доживели Копаоник и из тог угла. Након омиљених зимских активности, уз домаћу атмосферу у ресторанима, угрејаће вас чорба са вргањима, а гурмански ужитак заокружиће изврсна пита с боровницама.

Немојте боравити на једном истом месту и радити једне исте ствари све време свог одмора – препустите се зимским авантурама, након којих се можете квалитетно опустити уз wеллнесс & спа садржаје. Отворени и затворени базени са релакс зоном, слано-ледене пећине, сауне, тепидаријуми, ђакузи каде, парна купатила, разне врсте масажа… Верујемо да већ сада са нестрпљењем ишчекујете пут!

Где одсести?

С обзиром на то да је Копаоник сада већ чувена и вероватно најпопуларнија зимска дестинација, нећете имати проблема да пронађете смештај који ће одговарати вашим жељама и потребама. И да, сваки од њих је заиста одличан! На располагању су вам хотели, апарт хотели, одмаралишта, коначишта, хостели, виле… За сваког понешто! Детаљнију понуду погледајте на овом линку

Фото: ПРОМО

Текст: ПРОМО / Ивана Томић

Other news