Сеоско туристичко домаћинство „Удахни природу“

Сеоско туристичко домаћинство „Удахни природу“ налази се у селу Прибој, 7 км удаљено од Јошаничке Бање. Објекат има три собе, од којих су две спаваће и једна дневна, купатило и кухињу са свим неопходним уређајима. Посебно место заузима подрум, који је на располагању гостима, осмишљен као место за дружење и конзумацију вина из винских региона Србије. У непосредној близини објекта, кроз село Прибој, протиче планинска река Јошаница. Удахните природу подкопаоничког краја, истражите средњовековну културу, гастрономију, уживајте у термалној води Јошаничке Бање.

Цркве Свете Петке у Жерађу

Црква Свете Петке у селу Жерађе налази се 1 км удаљена од пута Биљановац – Јошаничка Бања. Садашња црква саграђена је заслугом Миломира Главчића из Канаде који је пореклом из суседног села Ковачи. Градња је трајала од 2005. до 2019. године. Нема података о старој цркви.

Спомен биста Патријарха Германа

Поводом тридесет година од упокојења Патријарха Германа, 2021. године, у Јошаничкој Бањи подигнута је спомен биста српском Патријарху Герману. Спомен биста налзи се у непосредној близини храма Успења Пресвете Богородице. Патријарх Герман рођен је 1899. године у Јошаничкој Бањи у учитељској породици. На крштењу је добио име Хранислав. Био је патријарх Српске православне цркве од 1958. до 1990. године.

Споменик – Ђачки гроб

Ђачки гроб је споменик посвећен српским ратницима погинулим током Првог светског рата у периоду од 1914. до 1918. године. Налази се у другој зони заштите Националног парка Копаоник на 1550 мнв, близу излетишта Кадијевац. Овај споменик је дуго година био запостављан. На 100 година од Великог рата, ту неправду је исправио ЈП „Национални парк Копаоник“. Те 2018. године, споменик је обновљен и откривен за јавност и посетиоце Копаоника. Споменик је у облику неправилне пирамиде, коју образује постамент од четири степеника и троугласти завршетак заобљен при врху. Сачињен је од рустично тесаних, тамносивих гранитних плоча. Аутор споменика је непознат, а текстом који је уклесан на споменику позива децу и ђаке да посећују оваква места, и шаље поруку свима нама, да познајући своју историју показујемо да смо достојни потомци наших предака. Постоји више пешачких стаза до Ђачког гроба различите тежине и дужине. Најкраћа је из смера водовода (2.1 км), од Кадијевца (3.9 км) и Јарма (4.1 км).

Црква Светог великомученика Димитрија

Црква Светог великомученика Димитрија налази се у Викенд насељу на Копаонику, на Глогу, 300 м удаљена од главног пута Рудница – Копаоник, 19 км од Рашке. Освећена је на празник Светог великомученика Димитрија 2021. године. Ктитор цркве је Бојан Премовић из Рашке. Света литургија се врши сваке задње недеље у месецу.

Црква Светих Кирила и Методија

У центру Копаоника, непосредно испод Конака Сунчани врхови 2019. године започета је изградња Цркве Светих Кирила и Методија. Инвеститор цркве је Епархија Жичка. Радови на изградњи цркве још увек трају.

Видиковац Мала Греда

Видиковац „Мала греда“ уредило је Јавно предузеће „Национални парк Копаоник“ током 2021. године. Видиковац се налази на 10-ом километру регионалног пута Копаоник – Јошаничка Бања, одакле се пружа прeдиван панорамски поглед на резерват природе Козје стене. Оштри гребен и стрме литице дале су овом резервату име. Велики подухват кроз Козје стене направио је Драгољуб Мијатовић, који је прокопао канал за наводњавање, у народу познат Мијатовића јаз. Овим јазом је успео да одведе воду са Копаоника до свог имања у селу Жутице. Канал је коришћен од 1928. до 1949. године. На самом видиковцу је постављен телескоп, којим се поред лепота нетакнуте природе резервата, могу уочити и дивокозе које су 2021. године успешно реинтродуковане у Национални парк Копаоник.

Споменик Архиепископа Данила II

Спомен статуа Архиепископа Данила II, налази се у Рашки, на платоу испред Дома културе - биоскопа. Подигнута је 2004. године. Аутор је Живорад Циглић, академски вајар. Архиепископ Данило II је био племићки син, у манастир је отишао насупрот вољи родитеља. Био је у дворској служби код краља Милутина. Игуман Никола га је замонашио у манастиру Кончул код Рашке и дао ново име Данило. Данило је 14. септембра 1324. године изабран за једанаестог архиепископа српског.

Храм Успења Пресвете Богородице у Трнави

Храм Успења Пресвете Богородице у Трнави налази се у средишту села, непосредно поред пута Рашка - Голија, десет километра удаљена од Рашке, у истом дворишту где се налази Црква Свете Петке. Темељ цркве подигнут је у мају 1961. године када је и освећен од стране Патријарха Германа, тадашњег администратора Епархије жичке. Градња цркве завршена је исте године. Посвећена је Великој Госпојини и то је храмовна слава. Осликавање храма започето је 2018. године.

Црква Свете Тројице у Кућанима

Црква Свете Тројице налази се у селу Кућани. Од Рашке је удаљена 5,5 км, на путу према Новом Пазару. Камен темељац цркве постављен је 2012. године а црква је освештана 2017. године. Карактеристична је по томе што је цела направљена од дрвета. Административно припада Црквеној општини Никољачкој, Епархији рашко-призренској.

Излетиште Савина вода

На девет километара од Рашке и осаманест од Панчићевог врха на Копаонику, налази се село Рудница. Изнад села, на брегу Боровик постоји у стени шупљина са водом, која нигде не отиче. Та вода се зове ,,Вода Светог Саве“. Сматра се да је вода са извора лековита јер је лично Свети Сава благословио. На самом извору је уређено излетиште. Из центра села Рудница је изграђена пешачка стаза којом се долази до излетишта Боровик и Савине воде. Стаза дужине 900 м пролази кроз борову шуму и комплетно је уређена сигнализацијом, мостићима, одмориштима, видиковцима, информативним таблама. За празник Светог Саве и Ђурђевдан код те воде мештани се окупљају и саборују.

Сеоско туристичко домаћинство „Топлина душе“

Сеоско туристичко домаћинство „Топлина Душе“ налази се у селу Павлица и састоји се од породичне куће, мини зоо врта и етно музеја који чини једанаест објеката (брвнара) са различитим мотивима. Међу њима се налазе воденица са воденичким точком и жрвњом, бачија, ковачка радионица са ковачким мехом, соба са сламарицом и креветима, столарска радионица, надстрешница од делова салаша и другo. Етно комплекс са брвнарама представља својеврстан музеј начина живота и градитељтсва који су постојали на просторима подкопаоничког округа у периоду од пре стотину и више година. Све брвнаре су у свом изворном облику, са мноштвом различитих ствари и предмета карактеристичних за конкретан објекат. Објекат породична кућа се користи за смештај гостију и састоји се од две собе за преноћиште, кухиње, дневног боравка и купатила. У етно музеју постоји надстрешница са столовима капацитета седења до 50 људи, чиме се пружа могућност пријема и угошћавања организованих туристичких посета.

Ресторан и собе Лужњанин ***

Апартмани Пролеће **

Апартман Сања ***

Ресторан Лужњанин

Етно кућа Јошаница Кљунац

Самоковска река

Стаза пролази кроз два резервата природе, Самоковску реку и Козје стене.

 • Укупна дужина стазе: 8,5 km
 • Врста стазе: туристичко-рекреативна стаза
 • Трајање пешачке туре: око 3 сата хода
 • Степен тежине: средње тешка стаза

Јеловарник

Водопад  Јеловарник захвата југоисточни део територије Националног парка Копаоник. До водопада се стиже локалним макадамским путем Брзеће-Мрамор-Рудник-Запланина, и од превоја Мрамор удаљен је око 4 km

 • Укупна дужина стазе: 15 km
 • Врста стазе: туристичко-рекреативна стаза
 • Трајање пешачке туре: око 5-6 сати хода
 • Степен тежине: средње тешка стаза

Треска

Треска, један од истакнутих врхова Равног Копаоника, са купастим врхом Шиљак (1.622 m), често је излетиште посетилаца Копаоника.

 • Укупна дужина стазе: око 10 km
 • Врста стазе: туристичко-рекреативна стаза
 • Трајање пешачке туре: око 4-5 сати хода
 • Степен тежине: средње тешка стаза

Јанкове баре

Црвене баре и Јанкова бара налазе се на подручју Равног Копаоника (1.425-1.650 m).

 • Укупна дужина стазе: око 15 km
 • Врста стазе: планинарско-туристичка
 • Трајање пешачке туре: 5-6 сати хода
 • Степен тежине: средње тешка стаза

Марков камен

Стаза пролази кроз природни резерват Самоковска река, поред гранитних стена, геоморфолошких споменика: Сувог јелака и Маркових стена.

 • Укупна дужина стазе: око 2 km
 • Врста стазе: туристичко-рекреативна
 • Трајање пешачке туре: 30 минута хода
 • Степен тежине: лагана кратка тура

Едукативна гљиварска стаза

Свет гљива на Копаонику заступљен је са око 300 врста (до сада пописаних) јестивих али и отровних, од којих су неке ретке или су по први пут пронађене управо на Копаонику. Познатије јестиве врсте гљива које могу да се нађу на Копаонику су: вргањи лисичарка, смрчак, шампињони, буковача, пухара.

Едукативна гљиварска стаза дужине 1700m, почиње у близини коначишта Ртањ, води преко Мариних вода и завршава се испод Јарма. Стаза је целом дужином обележена таблама са сликама и описима гљива на Копаонику. Циљ трасирања стазе је едукација љубитеља гљива и природе. Стаза је израђена као пројекат Миколошко-гљиварског савеза Србије у сарадњи са Националним парком Копаоник и Туристичком организацијом Рашка.

Метође

Народно светилиште Копаоника са чудотворним извором сакривено је у врлетима Брзећке реке. Природни резерват чини заједница смрчевих, букових шума и других ретких биљних врста.

 • Укупна дужина стазе: око 15 km
 • Врста стазе: туристичко рекреативна
 • Трајање пешачке туре: 6-7 сати хода
 • Степен тежине: средње тешка стаза

Небеске столице

Стаза пролази кроз пределе Равног Копаоника, а део стазе пролази кроз два природна резервата: Дубока (мањим делом) и Суво Рудиште (испод Панчићевог врха).

Укупна дужина стазе: око 8 km
Врста стазе: туристичко-рекреативна стаза
Трајање пешачке туре: око 4-5 сати хода
Степен тежине: средње тешка стаза

Иванови двори

Вила Јаковљевић

Апартмани Матин брег

Апартмани Лела

Апарт хотел Мамут *

Апартмани Мамут се налазе у самом центру Копаоника. Објекат нуди 13 ексклузивно дизајнираних апартмана који ће у потпуности задовољити потребе гостију. У елегантном ентеријеру ресторана, поред полупансионске исхране, на располагању је и пажљиво одабрана ‘a la carte’ понуда. Додатни садржаји: паркинг, скијашница, летња тераса, wi-fi.

Родна кућа Милунке Савић

Родна кућа Милунке Савић налази се у селу Копривница, 7 km удаљена од Јошаничке Бање. Обновљена је током 2015. године средствима Министарства културе и информисања Републике Србије, на захтев и под надзором Завода за заштиту споменика културе из Краљева. Поред куће обновљена је и окућница (пекара, вајат за дрва, салаш). У кући се налази етнолошка поставка са предметима који датирају из времена када је Милунка Савић живела у Копривници (прва половина XX века). Кућа је обновљена на аутентичној позицији на истим темељима и уз коришћење адекватног материјала од ког су куће грађене у то време. Део програма манифестације ,,Дани Милунке Савић“, која је организована први пут у октобру 2016. године, одржава се испред њене родне куће.До куће се може доћи макадамским путем, теренским возилом или пешака (3 км од главног пута Биљановац – Јошаничка Бања).
Контакт:
Центар за културу, образовање и информисање Градац, телефон +381 36 736 273

Старо купатило

Старо, турско купатило или „хамам“ је најстарији културно-историјски споменик у Јошаничкој Бањи од посебне вредности као пример оријенталне архитектонске традиције чија је оригинална употреба сачувана до данашњег дана. Подигнуто је током XVIII века. Смештено је на левој обали реке Јошанице и 20 m низводно од „Главног извора“. Реч је о објекту који има неуобичајену функционалну сажетост, класичну градњу, димензија 8x8 m. Старо купатило проглашено је за споменик културе. Поред архитектонских и историјских, објекат поседује и балнеолошке вредности. У 2018. години реализован је пројекат реконструкције Старог купатила средствима Министарства културе у сарадњи са Месном заједницом Јошаничка Бања и Заводом за заштиту споменика културе из Краљева.

Пекара „Мрвица 987“

Ресторан „Мујен Лукс“

Ресторан „Buongiorno Nuovo doo“

Ресторан „Шпацир“

Ресторан „Кеопс“

Ресторан „Риo-Козник Коп“

Рeстoрaн „Maглич 2016 Копаоник доо“

Ресторан СТУР „Aлo Aлo“

Ресторан „Ски Aвeниja“

Кафе кладионица „Спoрт Kaфe 980“

Kaфе бар СУР „Exit“

Сеоско домаћинство Градачка бања

Сеоско домаћинство Градачка бања налази се у селу Градац, на обронцима планине Голије. Од Рашке је удаљено 24 км. Изграђено је током 2015. године, на простору где су се некада  налазиле воденице које су вековима млеле жито. Данас посетиоци могу да уживају у зеленим пејзажима. Сеоско домаћинство се састоји од уређеног парка са три цетрална објекта - воденице у оквиру којих се налазе 3 апартмана са терасама и летњом баштом изнад беспрекорно чисте планинске реке. У саставу парка је и извор воде, у народу познате као „очна бања“. За најмлађе посетиоце постоји уређен кутак са тобоганима и љулашкама. На овом месту се одржавају скупови где се негују изворна музика и обичаји. У воденицама које мељу брашно посетиоци имају прилику да виде како се меље жито на поточари и да дегустрирају качамак и проју од управо самлевеног брашна. Воћни сокови, припремљена пастрмка из рибњака, сир, кајмак и јела домаће кухиње су препознатљива понуда домаћинства.

Преноћиште Јагњило

Кафана са преноћиштем, „Јагњило“ налази се на магистралном путу Рашка-Краљево, 1,2 km удаљен од центра Рашке. Располаже са 27 соба (једнокреветним, двокреветним и трокреветним, 9 соба су са ђакузи кадама). Ресторан садржи салу са терасом капацитета 76 места.

Преноћиште Royal

СУТЗР „Royal“ је смештен на раскршћу магистралних путева Београд-Рашка-Подгорица-Скопље. Располаже трокреветним апартманима, двокреветним и једнокреветним собама. Сви апартмани и собе поседују купатила са топлом водом, телефон, телевизоре, мини бар. У објекту се налази ресторан од 50 места, као и маркет разноврсне робе.

Етно кућа Чакмара

Традиционални ресторан „Чакмара“, са неколико аутентичних соба за смештај налази се 6 км северно од Рашке, на магистралном путу Краљево-Рашка. Зграда Чакмаре је изграђена од природних материјала, дрвета и камена. У Коначишту „Чакмара“ гостима су на располагању четири собе категорије 3 звездице – три двокреветне и једна једнокреветна соба са купатилима. Све собе су уређене и опремљене у традиционалном стилу и омогућавају пријатан боравак и одмор.

УР Караван 123

Коначиште Караван 123 се налази у Беоцима, уз реку Ибар, на удаљености од око 6 км од Рашке. Располаже са 14 соба (37 лежаја). Свака соба поседује купатило, телевизор, room servis. Неке собе имају терасе. У објекту се налази ресторан капацитета 150 места.

Караван

Коначиште „Караван“ располаже са 27 соба (једнокреветним, двокреветним, трокреветним и четворокреветним). Свака соба поседује Wireless, лцд тв, телефон. Ресторан домаће и интернационалне кухиње „Караван“ располаже салом капацитета 104 места и баштом капацитета 80 места, што ресторан чини погодним за: семинаре, банкете, разне прославе и весеља.

Преноћиште Душанов конак и Конак Лукс

Преноћиште „Душанов конак“ и „Конак Лукс“ се налази на три километра од Рашке, на магистралном путу према Новом Пазару. Раполаже високо стандардизованим и комфорним апартманима и собама. Мотел поседује 65 лежаја, 32 апартмана, националну кухињу и обезбеђен паркинг. Сви апартмани и собе су климатизовани, имају купатила, мини барове, телефоне и телевизоре.

Посластичарница – Бурегџиjска радња Рашка

Good food 2016

Маки

Паланчикарница „Happy“

Галиот

Lazzaro

Fast food 080

УГ „Петица“

Ресторан „Караван 123“

Ресторан „Караван“

Етно ресторан са преноћиштем „Чакмара“

Етно ресторан „Долче – Вита“

Кафе бар „Излог 997“

Кафе бар „Dawn Club“

Кафе бар „Way – KNP“

Кафе бар „City pub Ras“

Кафе бар „Rock caffe“

Кафе бар „Веразо доо“

Кафе бар „Рамона“

Кафе „Бахус”

Кафе „Вележ“

Крaгуjeвaчкo oдмaрaлиштe

Крaгуjeвaчкo oдмaрaлиштe сe нaлaзи 100 m oд кoнaкa „Сунчaни врхoви“. Рaспoлaжe сa 250 лeжajeвa у двa блoкa. У свoм сaстaву пoсeдуje спoртски тeрeн и пaркинг.

Ресторан на Јошаници

Ресторан Антерија

Ресторан Вележ

Вила Вељковић

Вукосављевић Божидарка

Апартмани Треф ****

Апартмани Прибојац

Апартмани Радоичић

Апартмани и собе Трифуновић

Апартмани Бекчић

Спортски клубови

Фудбалски клуб „Бане“, Рашка

ОФК „Влада Димитријевић“, Рашка

Клуб малог фудбала „Рашка“, Рашка

Фудбалски клуб „Рудар“, Баљевац

Фудбалски клуб „Гранит“, Јошаничка Бања

Кошаркашки клуб „Бане“, Рашка

Одбојкашки клуб „Рашка“, Рашка

Одбојкашки клуб „Бане“, Рашка

Одбојкашки клуб „Рудар“, Баљевац

Одбојкашки клуб Јошаничка Бања, Јошаничка Бања

Рукометни клуб „Бане“, Рашка

Карате клуб „Рашка“, Рашка

Параглајдинг клуб „Голија“, Рашка

Скијашки клуб „Копаоник“, Рашка

Бициклистички клуб „Рашка“, Рашка

Боди билдинг клуб „Рашка“, Рашка

Атлетски клуб „Рашка“, Рашка

Стонотениски клуб „Бане“, Рашка

Paint ball клуб „Рашка“, Рашка

Спортски савез општине Рашка

Планинарско удружење „Јазавац“, Рашка

Планинарско удружење „Рашка“, Рашка

Еко клуб „Зелени путокази“, Рашка

Теретана на отвореном

Једна од 45 „Coca-Cola“ теретана на отвореном постављена је поред градског базена и у нашем граду. Опремљена је справама за вежбање које су лаке за коришћење (симулатор веслања, коса клупа, хоризонталне и финске стубе, шипке за згибове и справе за ноге). Теретана представља место за спортисте и рекреативце које има за циљ промовисање физичке активности као једног од предуслова доброг здравља.

Фудбалски стадион

Фудбалски стадион почео је са радом 1973. године и на њему утакмице игра домаћи фудбалски клуб „Бане“. Смештен је у самом центру града и може да прими 3.000 гледалаца.

Градски базен

Спортски центар Рашка располаже још једним модерним спортским објектом. Градски базен у Рашки је отворен 2003. године. У свом саставу има олимпијски базен, мали базен и базен за децу. У склопу објекта налазе се и отворени спортски терени за одбојку и фудбал на песку, стони тенис и бадминтон. Објекат је опремљен кафе баром у коме гости базена могу да се одморе и освеже.

Спортска хала

У саставу Спортског центра Рашка постоји спортска хала која је отворена 1992. године. Капацитет хале је 2.500 места. Спортска хала пружа услуге школама у склопу редовне наставе, као и великом броју спортских клубова из Рашке. У овом објекту се често одржавају концерти, културно-уметничке и спортске манифестације. У Баљевцу, Јошаничкој Бањи и Супњу постоје фискултурне сале које користе ученици основних школа, у склопу школских објеката, али и велики број клубова и грађана.

Лов и риболов

У околини града Рашке посебан доживљај представљају области нетакнуте природе које се одликују богатством воде и разноврсним живим светом. Љубитељима природе омогућено је да уживају у свом омиљеном хобију, лову и риболову, као саставном и значајном сегменту у укупној туристичкој понуди овог подручја. Ловишта су атрактивна и имају доста разноврсне дивљачи. Ловачко удружење „Рашка“, са седиштем у Рашкој, газдује ловиштем укупне површине 21.630 ha, од чега ловне површине обухватају 20.169 ha. Удружење има 172 активна члана. Стално гајене врсте дивљачи у ловишту су: зец, фазан, пољска јаребица и јаребица камењарка. Од ловних објеката у ловишту је у функцији прихватилиште за фазанчиће површине 0,30 ha.

На Голији се налазе ловишта: „Голија“ (32.507 ha) где се лове вук, лисица и зец, „Студеница“ (34.934 ha) где се лове дивља свиња, срна, лисица и вук и „Бисер вода“ (4.500 ha) где се лове дивља свиња, вук и срнећа дивљач.

На подручју Рашке воде су богате рибом што за страсне риболовце може бити један од мотива за долазак у овај крај. Ибар као највећа река богата је шараном, кленом, мреном, кркушом и платицом. Највише пастрмке има у водотоцима Јошанице, Самоковке, Студенице, Брвенице и Планске реке. У истим водотоцима има кркуше и клена.

Бициклизам

Бициклизам је изузетно популаран начин рекреације, вежбе, забаве и спорта. Подразумева вожњу посебно дизајнираних бицикала по offroad терену.

У оквиру пројеката „Completely naturally“ и „Completely naturally-going further“ Канцеларија за младе Рашка је уз подршку америчке амбасаде и Удружењa Стари Влах из Ивањице реализовала обележавање mountbike брдско планинске бициклистичке стазе у дужини од 120 km, у оба смера, која је обухватила територије општина Ивањица и Рашка и градова Краљево и Нови Пазар.

Бициклистички клуб Рашка афирмише младе у општини Рашка да се баве бициклизмом и тиме живе здрав начин живота. Посебан акценат даје се млађим категоријама - полетарцима, кадетима, јуниорима.

Културно уметничка друштва

У општини Рашка постоји 6 културно уметничких друштава који својим активностима негују културу и традицију нашег краја: Културно уметничко друштво „Рашка“ и Ансамбл „Фрула“ из Рашке, Етно уметнички клуб „Черењски“ и Културно уметнички клуб „Рудар“ из Баљевца, Културно уметничко друштво „Брвеница“ из Брвенице и Културно уметничко друштво „Миломир Главчић“ из Јошаничке Бање.

Библиотека

Градска библиотека је један од најзначајнијих темеља образовања и културе у Рашки. Библиотечко пословање одвија се у оквиру библиотечке мреже коју, тренутно, чине градска библиотека у Рашки и библиотечки огранци у Баљевцу и Јошаничкој Бањи. Целокупна библиотечка мрежа располаже фондом од 47.000 књига. Садашња зграда библиотеке у Рашки, стара Кућа Курсулића, због својих историјских и културних вредности, проглашена за споменик културе, под заштитом је Завода за заштиту споменика културе из Краљева и налази се у регистру непокретних културних добара од 1981. године.

Биоскоп

Биоскоп Рашка налази се у Дому културе, у улици Предрага Вилимоновића бб у Рашки. У оквиру биоскопа организује се приказивање најновијих филмова у дигиталном и 3Д формату за одрасле и децу.

Галерија

Галерија Центра за културу „Градац“ налази се у Ибарској улици бр. 6 у Рашки. У оквиру галерије организује се око 15 изложби годишње. На изложбама учествују најзначајнији сликари и вајари из свих крајева Србије, као и млади уметници из Рашке.

Пешачка стаза Боровик – Савина вода

На девет километара од Рашке, и осаманест од Панчићевог врха на Копаонику, налази се село Рудница. Изнад села, на брегу Боровик постоји у стени шупљина са водом, која нигде не отиче. Та вода се зове ,,Вода Светог Саве“. До извора воде урађена је пешачка стаза „Боровик - Савина вода“ у дужини од 900 m. Стаза пролази кроз борову шуму и комплетно је уређена сигнализацијиом, мостићима, одмориштима, видиковцима. Дуж стазе постављени су путокази и информативне табле како би посетиоци увек знали колико су препешачили и на којој се надморској висини налазе, и десет тематских табли на којима су фрагменти из живота и дела Светог Саве. Информативне табле су исписане на српском и енглеском језику, док су тематске табле, за сада само на српском језику.

Црква Светог Саве

Црква Светог Саве налази се у самом центру Супња, у близини Основне школе Сутјеска. Изградња цркве започета је 2002. године, освештана је 2015. године. На улазу у храм урађен је мозаик Светог Саве. У порти манастира налазе се макете манастира Петрове цркве, Милешеве, Ђурђевих Ступова, Пећке Патријаршије, Жиче, Сопоћана, Кончула и манастира Градац као и мала црква брвнара намењена деци. Административно припада Црквеној општини Никољачкој, Епархији рашко-призренској.

Црква Пресвете Богородице у Власову

Црква Пресвете Богородице налази се  2,5 км северно од Рашке, у Власову, поред државног пута Рашка - Краљево. Изграђена је 2013. године. Посвећена је празнику рођења Пресвете Богородице – Мала Госпојина. Саграђена је захваљујући ктиторима, Весници Савић Урошевић, родом из Рашке, која живи у Аустралији и члановима њене породице. Литургија се служи сваке задње недеље у месецу.

Црква свете великомученице Марине

Црква свете великомученице Марине у селу Бело Поље подигнута је у другој половини XV века, зидана је тесаним каменом, засвођена даскама, кров је покривен ћерамидом. По темељима се види да је подигнута на месту на коме је била још старија црква од брвана. Стари дрвени иконостас је дотрајао, а нови је направљен од дасака.

Црквиште у Паклењу

Црквиште у Паклењу, на сеоском гробљу је необична црква, потпуно укопана у земљу, чији је кров вероватно долазио до нивоа самог тла. Може се само претпоставити да је разлог оваквој реткој архитектури било скривање светиње у време турске власти. Црква је малих димензија (5 x 3 m) и завршава се полукружном апсидом у олтарском простору у коме је озидана од опеке часна трпеза.

Црква свете Петке у Јарандолу

Црква свете Петке у Јарандолу је мала једнобродна грађевина (спољних димензија 5,10 x 8,15 m) са олтарском апсидом у облику полукруга. Зидана је од ломљеног камена и тесане сиге и укопана је у земљу. Остаци живописа указују да потиче с краја XVII или почетка XVIII века.

Црква Светог Петра и Павла у Бинићу

Црква Светог Петра и Павла у Бинићу, у засеоку Ржана, у близини сеоског гробља, зидана је од ломљеног камена кречњака и тесане сиге. Народно предање ову цркву приписује Грцима. У овој цркви живопис је сачуван у фрагментима, а истиче се представа „Богородице Оранте“.

Црква Светог Николе у Шумнику

Црква Светог Николе у Шумнику је грађевина из XIII-XIV века, типична за архитектуру овог времена у долини Ибра. Налази се изнад пута Баљевац-Брвеник, око 200 метара у брду. До ње се стиже из Баљевца. Основа храма има правоугаони облик, над чијим се централним простором уздиже купола, ношена пиластрима и луковима. Зидана је од камена. Својим архитектонским склопом слична је оближњим црквама у Баљевцу и Брвенику. Није познат ктитор цркве. Црква је обновљена пре више од 20 година.

Црква Светог евангелисте Марка

Црква Светог евангелисте Марка налази се на сеоском гробљу у селу Бељак и првобитно је била посвећена св. Ваведењу Пресвете Богородице, а садашњи патрон је Свети евангелиста Марко. Према повељи Деспота Стефана Лазаревића из 1392. године Црква Ваведења је приписана и дарована манастиру Хиландар. Садашња Црква саграђена је 1656. године, такође из исте године потиче и део иконостаса. Грађена је од ломљеног камена вулканског порекла, док је свод изведен тесаном сигом.

Црква Свете Петке у Трнави

Црква Свете Петке у Трнави налази се у средишту села, непосредно поред пута Рашка-Шереметовица, на десетом километру од Рашке. Црква је скромне и једноставне архитектуре. По својим облицима и веома скромним размерама, без куполе, правоугаоне основе, са двосливним кровом прекривеним каменим плочама, ниска и приземна, трнавска црква спада у ред сеоских цркава насталих у време турске владавине. У основи је једнобродна грађевина са малом полукружном олтарском апсидом на источној и истовремено грађеном припратом на западној страни.

Грађена је од ломљеног камена, свод од тесане сиге, а камене плоче су задржане само на крову апсиде. Подигнута је на темељима старије цркве. Црква је грађена и живописана 1579. године. Сачуване фреске стојећих фигура светих архијереја, светих ратника и других светитеља (св. Сава и св. Симеон), као и доминантни Велики празници у наосу и сцене из живота св. Петке у припрати, имају несумњиве стилске и иконографске вредности.

Црква Преподобне мати Параскеве у Рудници

Црква Преподобне мати Параскеве у Рудници почела је да се гради 1931. године, по благослову Светога владике Николаја Жичког, али даљу изградњу је зауставио Други светски рат. Радови су настављени педесетих година двадесетог века, тако да је храм Преподобне мати Параскеве освештан тек 1959. године у време патријарха Германа. Храм је делимично обновљен 2007. године а 2020. године је завршена комплетна обнова унутрашљости и спољашњости храма и започето је осликавање – живопис. У храму се чувају мошти 40 косовских мученика.

Саборна црква Св. Архангела Гаврила

Саборна црква Св. Архангела Гаврила налази се у самом центру града Рашке. Храм је подигнут за време владавине кнеза Милана Обреновића посебним декретом, а о државном трошку тадашње Кнежевине Србије, у периоду од 1871. до 1874. године. У протеклих 140 година Саборна црква је у више наврата обнављана. Иконе на иконостасу осликане су 1975. године. Нешто касније отпочето је и живописање комплетне унутрашњости Саборне цркве, које је наставила Жичка иконописачка школа 1998. године и које је у потпуности завршено у јесен 2004. године.

Након Првог светског рата цркву у Рашки посетио је жички епископ Николај Велимировић, 4. августа 1919. године, и том приликом служио Свету архијерејску литургију, одржавши беседу о борцима за слободу. Након тога, 6. октобра 1922. године, као и октобра 1924. године, литургију у градском храму служио је тадашњи Епископ жички Јефрем Бојовић. Посебно су значајне посете патријарха Димитрија 1928. године и Варнаве 1930. године.

У храму се обележава заветна слава града Рашка – Мали Спасовдан и црквена слава Св. Архангела Гаврила.

Црква Светог Николе у Баљевцу

Црква Светог Николе у Баљевцу налази се у самом центру Баљевца, поред главног пута Рашка - Kраљево, у гробљу. По својим архитектонским одликама представља пример грађевине настале под утицајем приморске архитектуре. Сматра се да потиче са краја XII или почетка XIII века. Није познато чија је задужбина. Претпоставља се да је страдала у Првом светском рату. Фреске у цркви, које су само делимично очуване, по својим уметничким вредностима и елементима показују стилске одлике сликарства из XIV века. Црква Светог Николе представља споменик културе од великог значаја и налази под заштитом Завода за заштиту споменика културе. Завод за заштиту споменика културе Краљево, уз подршку Министарства културе, започео је реконструкцију цркве и археолошка истраживања цркве и гробља. Због конзерваторско-рестаураторских радова који се спроводе, није погодна за посете туриста.

Манастир Градац

Манастир Градац се налази у истоименом селу на обронцима планине Голије. Удаљен је око 12 km од Брвеника и Ибарске магистрале и 22 km од Рашке. Манастир Градац је задужбина Јелене Анжујске, жене краља Уроша I. Нема писаних података о времену градње манастира, али се верује да је завршена до 1276. године. Основан је као велики мушки манастир. Ктиторка га је богато опремила и о њему се посебно старала. Био је заштићен масивним зидом и имао је два улаза. У манастирском комплексу налазиле су се грађевине: велика Богородична црква и мањи храм Св. Николе Чудотворца Мирликијског на стени, изнад улаза у манастир. Од прве трпезарије, конака и зидина које су опасивале манастирски комплекс сачувани су темељи. У великој цркви посвећеној Богородици (Благовести) било је положено тело краљице Јелене по њеном упокојењу 1314. године.

Крајем XVI века манастир је кратко обновљен, међутим, само неколико година касније, око 1600. године, за време аустријско-турског рата је опустео. Том приликом монаси су сакрили мошти свете краљице на место које до данас није познато. Тек средином XX века манастир је потпуно обновљен.

Унутрашњи простор Богородичине цркве у Градцу је један од најлепших у српској средњевековној архитектури. Уз један од камених, масивних зидова средњевековног конака, подигнут је нови конак, који је освећен крајем 1990. године када је и обновљен монашки живот. Мали храм Светог Николе, смештен је на југоисточној периферији манастирске порте. Градац је данас женски манастир и један од најактивнијих српских средњевековних културно-историјских споменика.

Манастир Нова Павлица

Манастир Нова Павлица у селу Павлици, 2 km југоисточно од Брвеника и 8 km северно од Рашке, задужбина је угледне властеле браће Мусић, синова челника Мусе и њихове мајке Драгане, сестре кнеза Лазара. Саграђена је између 1383. и 1386. године, а фрескама је украшена 1387. године. Црква је посвећена Ваведењу Свете Богородице и у њој су сахрањени Стефан и Лазар Мусић и њихова мајка Драгана као монахиња Теодосија. Приликом преношења тела кнеза Лазара у његов маузолеј Раваницу, после Косовске битке 1392. године, преноћило се у Павлици.

По основној просторној замисли, црква припада моравској школи али се разликује од осталих грађевина тиме што нема разуђене и декоративно обрађене фасаде. Цела грађевина је озидана каменом, споља омалтерисана. Прозори и врата су уоквирени мермером, невешто обрађеним, који указује на утицаје блиских рашких споменика. Према најновијим резултатима истраживања, црква је 1464. године обновљена, о чему сведоче откривени натпис у припрати и делови фресака. Крајем XIX века са западне стране је дозидан масивни звоник. Сликарство овог споменика само се неким појединостима може везати за одређене фреско-целине српског средњовековног уметничког наслеђа. Сада је Нова Павлица женски манастир.

Манастир Кончул

Манастир Кончул (Кончуљ) налази се на левој обали реке Ибар, 3 km југоисточно од Рашке. По предању основао га је Стефан Немања око 1175. године. Посвећен је Светом Николи и познат у народу под именом Никољача. Познато је да је Свети Сава провео прву ноћ свог бега за Хиландар на Светој гори управо у овом манастиру. Такође, ту је замонашен архиепископ Данило II, а за време краља Милутина манастир је био седиште новоосноване ибарске епископије. Највећи успон манастир је доживео у XIV и првој половини XV века.

Доласком Турака 1459. године за манастир Кончул, као и друге српске светиње, су наступила тешка времена. Манастир је опустошен и срушен у аустријско-турском рату 1689. године, и остао у рушевинама све до 1861. године када је обновљена манастирска црква која је једино преостала од читавог манастирског комплекса. Од 1975. до 1979. године у цркви и у читавом манастирском комплексу су вршена археолошка истраживања.

Године 2000. сестринство манастира Свете Тројице, у Мушутишту на Косову и Метохији, разрушеног у најезди Албанаца, прелази у манастир Кончул и почиње са материјалном и духовном обновом ове вековима напуштене светиње. У манастиру Кончул постоје радионице за шивење и иконописачка радионица, при којој монахиње израђују минијатуре на пергаменту.

Спомен соба „Рашка – ратна престоница Краљевине Србије 1915“

Спомен соба се налази у згради Центра за културу, образовање и информисање „Градац“ у Рашки. Отворена је 12. новембра 2015. године приликом обележавања 100-те годишњице од боравка Владе Краљевине Србије и престолонаследника Александра Карађорђевића у Рашки (31. октобар – 12. новембар).

Главни део поставке односи се на сам догађај боравка Владе и престолонаследника у Рашки и чине га документи и копије докумената (записници са одржаних седница, сведочења учесника), фотографије актера догађаја (Александар Карађорђевић, Никола Пашић, Живојин Мишић, министри у Влади) и предмети из тог периода. Чињеница да се у Рашки тих дана нашла и једна национална реликвија од непроцењивог значаја за Србију – Мирослављево јеванђеље, најзначајни ћирилични споменик српско-словенске писмености из 12. века, које су Љуба Давидовић и др Војислав Маринковић поверили на даље чување начелнику Државне благајне Авраму Левићу и његовим чиновницима, посебно је допринела значају и атрактивности ове поставке.

Један „кутак“ спомен собе посвећен је Милунки Савић, која је прославила овај део Србије у балканским и Првом светском рату, у коме су осим репринта њених фотографија изложена њена одликовања као и предмети и униформа у којој је ратовала.

Ова поставка је оплемењена и са неколико уметничких предмета. Центар за културу располаже једним барељефом са ликом Николе Пашића и скулптуром аутора Живорада Циглића који својом „причом“ директно асоцирају на догађаје у Рашки од пре једног века.

Аутор поставке: Милојко Милићевић

Кућа Курсулића

Зграда Центра за културу, образовање и информисање, у оквиру које се налазе градска библиотека, галерија и спомен соба „Рашка - ратна престоница Краљевине Србије 1915“, позната као „Кућа Курсулића“ налази се у Рашки, у Ибарској улици. Саграђена је крајем XIX века између 1878-1895. године. Урбанистичка диспозиција објекта је у складу са регулацијом утврђеном 1840. године, указом кнеза Александра Карађорђевића од 17. септембра 1845. године о оснивању чаршије у Рашки.

Кућа Курсулића је једна од првих грађевина саграђених у стилу средњоевропске грађанске архитектуре, по угледу на куће у градовима преко Саве и Дунава. Архитектура је еклектичног стила са претежним утицајем класицизма. У време Првог светског рата, од 31. октобра до 12. новембра 1915. године, у Рашки је боравила српска влада и регент Александар, врховни командант српске војске. За то време одржане су две седнице, од којих једна у кући Курсулића, под председништвом Николе Пашића и у присуству регента Александра Карађорђевића. Одлуком надлежних органа овај објекат је стављен под заштиту државе као споменик културе.

Средњовековни град Брвеник

Средњовековни град на ушћу реке Брвенице у Ибар налази се 5 km јужно од Баљевца, 8 km северно од Рашке, саграђен на купастом брду na 599 m надморске висине. Брвеник је био типичан жупски град истоимене жупе, која се у изворима први пут помиње 1280. године. Челник Муса, зет кнеза Лазара, узео је 1363. године овај град од хумског кнеза Војислава у замену за град Звечан.

Брвеник су потом наследили Мусини синови Стефан и Лазар, који су у близини подигли своју задужбину цркву Св. Ваведења, данашњу Нову Павлицу. Основа града, неправилног облика, прилагођена је терену. Незнатни остаци утврђења ипак омогућавају увид у унутрашњу структуру града, који је био опасан бедемом и од којег је сачуван део са кружном кулом осматрачницом.

Од утврђења је остало камење, а некадашња кула пружала се јужно од цитаделе, ка ушћу реке Брвенице у Ибар, до нешто нижег врха (500 m надморске висине) на коме се налазила истурена кула полукружног облика. До ње води стари пут ка утврђењу, а на источној страни овог утврђења лагум је повезивао стари град Брвеник са Ибром.

Под градом Брвеником налазе се рушевине средњовековне цркве Св. Николе. О постанку цркве нема никаквих података. Средњовековни град Брвеник заједно са црквом стављен је под заштиту државе као споменик културе.

Излетиште „Очна Бања Градац“

Излетиште се налази у непосредној близини манастира Градац, тачније у некадашњем парку краљице Јелене Анжујске. Овај локалитет је познат по извору воде за очне болести. Налази се на 577 метара надморске висине. Излетиште је приступачно и уређено. На излетишту се налазе и садржаји за децу (тобоган, љуљашке), па ово место представља прави избор за излет. У летњим месецима овде се одржава манифестација „Градачки сусрети“.

Излетиште „Изворак“

У непосредној близини манастира Старе Павлице, 9 km северно од Рашке, налази се локалитет у народу познат под називом „Изворак”. Локалитет се састоји из две целине раздвојене железничком пругом, а повезане јаругом у коју се слива вода из 4 извора. У непосредној близини ових извора постоји још неколико мањих извора. Излетиште је 2004. године уређено, сврстано је у еколошка излетишта и постало је познато по народним саборима. Ту се одржава „Видовдански сабор беседе и здравице“.

Камени мост

Једна од знаменитости која краси град Рашку јесте камени мост на реци Ибар чија је градња трајала од 1893. до 1895. године. Изграђен је на месту где се некада налазила скела. Током окупаторског напада 1915. године највећи део Рашчана је напустиo град. Евакуишући се из Рашке заштитнице српске војске су, тежећи да успоре надирање непријатеља, дигле у ваздух један део каменог моста, према левој обали реке. Мост је доведен у првобитно стање тек 1925. године.

Суво Рудиште

Резерват се налази на североисточним падинама Сувог Рудишта, на делу падине која се пружа од Панчићевог врха према изворишном краку Брзећке реке, обухватајући локалитет Крчмар вода. Обухвата површину од 50,63 hа. Основне вредности овог резервата јесу регионалне заједнице боровнице, клеке и субалпске смрче, као и заједнице птица и матличасте власуље. Концепт заштите односи се на заштиту субалпијске жбунасте вегетације, изданских вода и на заштиту земљишта од ерозије.

Вучак

Природни резерват Вучак се налази у северозападном делу парка, у пределу бањског Копаоника, најугозападној страни врха Вучак. Обухвата површину од 62,02 hа. Основну вредност представља шумска заједница смрче и јеле која је нарочито интересантна јер јела даје одређени индикаторски значај, а смрча расте изнад  свог висинског појаса (1550-1750 m). Концепт заштите односи се на очување заједнице у целини.

Метође

Природни резерват Метође обухвата десну долинску страну Брзећке реке и кањон реке са околном шумом у којој се јавља тиса. Простире се на површини од 110,58 hа. У резервату се налази светилиште Метође, споменик сакралне архитектуре са прилазном стазом дужине 600 m, као и гејзир хладне воде чији млаз достиже 5-6 m висине. У овом резервату се издваја шест фитоценолошки различитих смрчевих и букових заједница и низ других ретких и реликтних биљних врста. Врло су бројне шуме смрча и јела које се простиру до 1.800 m надморске висине, а стабла букве достижу 40 m.

Козје стене

Природни резерват Козје стене се налази на западном делу планине Копаоник, на левој страни клисуре Самоковске реке изнад које се уздижу врло атрактивне стене по којима је резерват и добио назив. Обухвата површину од 431,98 hа којом је обухваћена клисура, читав гребен Козје стене, вис Кукавица и источне падине брда Јадовник. У оквиру површине овог резервата издваја се неколико специфичних целина. Кањонски део карактерише ендемична и реликтна флора (смрча, јела, врес и копаоничка љубичица), као и разноврсна и врло бројна фауна (сиви соко, орао змијар, осичар, балканска ушата шева).

Јеловарник

Природни резерват Јеловарник обухвата површину од 57,14 hа. Основну вредност овом резервату даје истоимени водопад око којег се налазе природне полидоминантне шуме букве, букве и смрче, смрче и планинског јавора. Фауна птица заступљена је врстама: планинска плиска, сива сеница, царић, зимовка, воденкос.

Гобеља

Природни резерват се налази на Малој Гобељи, обухватајући изворишну челенку Гобељске реке и простире се од лучно извијеног гребена на линији Оштри крш – Велика Гобеља – Мала Гобеља, до корита Гобељске реке. Обухвата површину од 138,64 ha. Основну вредност представља рефугијум изнад клисуре Гобељске реке, на чијим стрмим, оштрим стеновитим хрптовима расте рунолист, глацијални реликт, који је крајње угрожена врста у Србији.

Дубока

Резерват се налази на левој долинској страни реке Дубоке, пењући се од речног корита, од 1.020 до 1.780 m надморске висине. Обухвата површину од 97,33 hа. Основне вредности овог резервата јесу реликтне заједнице букве са шашиком и букве са црним грабом, једине на Копаонику, као и реликтна заједница планинског јавора са субалпијском буквом. Фауна птица заступљена је врстама: осичар, сова утина, шумски звиждук.

Беле стене

Резерват обухвата жљеб Беле Стене, као и шуме које се спуштају све до „Метођа“ и „Јелака“ и заузима површину од 76,21 hа. Основне вредности овог резервата јесу биљне заједнице ливада, камењара, стена, шума, субалпијских жбунастих, високих зелени.

Барска река

Резерват се налази на десној долинској страни Барске реке, у Равном Копаонику. Обухвата површину од 89,92 hа. Основну вредност даје богатство и разноврсност вегетације, која је орографски и хидролошки условљена. Карактеристично је и вертикално смењивање вегетације од смрчевих, буково-смрчевих, буково-јелово-смрчевих, до чистих букових шума.

Панчићев маузолеј

Панчићев маузолеј налази се на Панчићевом врху, највишем врху планине Копаоник, на 2.017 m надморске висине. Добио је име по познатом српском ботаничару Јосифу Панчићу.

Панчићев маузолеј представља први културни споменик на планинама Србије. Грађен је по пројекту архитекте Владимира Владисављевића, у знак обележавања 50 година планинарства Србије 1951. године. Маузолеј је грађен од копаоничког гранита и камена, а на њему постоји и плоча са натписом планинара. Приступ маузолеју је под званичном забраном. У јесен, након окончања НАТО бомбардовања, ЈП Национални парк Копаоник је обновило и реконструисало Панчићев маузолеј који је у току бомбардовања оштећен. Комплетан маузолеј је поново президан, чак је и коришћен камен из истог каменолома.

Локалитет Небеске столице

На Копаонику, одмах испод Панчићевог врха, налази се локалитет Небеске столице на надморској висини од 1.800 m. На овом локалитету, коме је име дао војвода Живојин Мишић, налазе се остаци цркве св. Прокопија. Црквиште је посвећено светом Прокопију, заштитнику рудара, јер је ова планина, у античким и средњовековним изворима названа Сребрна, била позната још тада по рудном потенцијалу. По предањима црква је давно, у току једне ноћи нестала, као да је одлетела, а на њеном месту остали су само темељи. Талпе од зидова летеће цркве падале су по целој Топлици и на тим местима где су талпе пале настајале су нове цркве.

На Небеским столицама је пронађена ранохришћанска базилика са двоструком апсидом грађена од ломљеног и притесаног камена са мозаичним подом која потиче из првог века, као и римска грађевина у којој је пронађен новац из времена Диоклецијана и Константина.

Метође

Велико Метође на Копаонику је светилиште из III века и посвећено је Методију Олимпијском. На овом месту су још стари Римљани саградили цркву у камену. О њиховом присуству сведоче и оближњи рудници. Светилиште је смештено у стени, која личи на малу пећину и налази се на 1.450 m надморске висине.

На зиду је фреска св. Методија, а на комаду камена слика Богородице са малим Христом. Аутор је Мирјана Јаблановић из Матаруга. У близини светилишта је и гејзир водоскок, чија се количина воде и висина мењају.

Излетиште „Кадијевац“

Излетиште „Кадијевац“ се налази у Националном парку Копаоник, 7 км удаљено од туристичког центра Копаоник, на путу према Јошаничкој Бањи. Окружено је густом четинарском шумом кроз коју пролази планинска река Самоковка која даје посебну драж целокупном амбијенту и представља идеално место за одмор, рекреацију и дружење. Добра локација, прелепа природа и летњиковци чине ово место идеалном почетном тачком за истраживање Националног парка Копаоник. На само 20 минута хода налази се резерват Јанкове баре, затим са овог места можете кренути у освајање Кукавице или посетити локалитет Ђачки гроб.

Излетиште „Ђоров мост“

Излетиште „Ђоров мост“ се налази на самом улазу у Национални парк Копаоник, 4 km удаљено од Јошаничке Бање, уз леву обалу реке Самоковке, окружено буковом шумом. На излетишту се налази неколико летњиковаца капацитета за преко 100 љубитеља одмора и излета у природи. Веома је посећено током викенда због самог амбијента и мира, чистог и пријатног ваздуха, посебно у топлим летњим данима. Право је место за одмор и рекреацију и представља незаобилазну станицу туриста који посећују Копаоник.

Излетиште „Барска река“

Излетиште „Барска река“ налази се на десној страни ове реке, у равном делу Копаоника. Сврстава се у омиљена излетишта овог простора. Локалитет Барска река обухвата површину од 89,92 hа. Највећу атракцију локалитета представља импресиван водопад у кањону Барске реке на 915 m надморске висине који је иначе неприступачан. Разноликост и богатство вегетације и животињског света чини ово излетиште још интересантнијим.

Водопад на Барској реци

Близу села Лисине, у подножју Копаоника, смештен је водопад на Барској реци. Пут до овог водопада прилично је неприступачан, али за оне који воле природне атракције, изузетно је привлачан, због изгледа, лепоте и тешко приступачног терена. Посебну атракцију водопада представљају слапови дуги 300 m. На једном делу, водопад има вертикалан пад од око 40 m.

Водопад Јеловарник

Јеловарник је други по висини водопад у Србији са висином од 71 m и чине га три каскаде. Налази се на Копаонику у области Јеловарник, по којој је и добио име, у оквиру националног парка, на надморској висини од око 1.500 m, 2,5 km источно од Панчићевог врха. Открила га је екипа геолога 1998. године, а дотле је за њега знало само локално становништво. Смештен је у густој шуми букве, смрче и планинског јавора.

Обелиск

Обелиск на Копаонику је четворострана пирамида висока око 15 m, која при дну има „врата“ са све четири стране висине око 1,70 m. Обелиск се налази на самој ивици некадашњег рудника који је са десне стране дубоко у долини, а са леве су излазне станице жичара Панчић и Центар. Постављен је на врху „Суво рудиште“ чија је висина 1.970 m и од Панчићевог врха је удаљен око 700 m ваздушном линијом. Обелиск представља геометријску тригонометријску тачку.

Козје стене и Мијатовићев јаз

Козје стене су оштар гребен на северу Јадовника, чија се североисточна страна стрмо спушта у долину Самоковске реке, изнад које се уздижу врло атрактивне стене по којима је резерват добио име. Велики подухват кроз Козје стене направио је Драгољуб Мијатовић који је са врха Копаоника спровео воду кроз огромне стене, преко провалија и стрмих литица системом канала и справа за наводњавање. Са радом је почео 1927. године, а правац и нагиб је трасирао помоћу импровизоване направе за нагиб терена. Упркос неверици већине мештана и тадашњих стручњака, 14. августа 1928. у Жутице, на његово имање, стигла је вода. Канал, дуг 18 km, је коришћен све до 1949. године.

Wellness & Spa

Садржаји Wellness & Spa центра прилагођени су потребама данашњег времена и креирани су за тренутак индивидуалног и јединственог доживљаја, у циљу постизања виталности, лепоте и хармоније.

У Wellness & Spa центрима на Копаонику у понуди су отворени и затворени базени са релакс зоном, слано-ледене пећине, сауне, тепидаријуми, ђакузи каде, парна купатила, разне врсте масажа и слични садржаји.

Wellness & Spa садржаји доступни су посетиоцима туристичког центра Копаоник у неколико објеката:

- Хотел Гранд

- Хотел Kлуб А

- Хотел Милмари

- Хотел Горски

- Хотел Греj

- Хотел Путник

- Вила Мујен лукс

- Апарт хотел Краљев чардак

- Апарт хотел Спa & Зoнeд

Скијање

Врхунски уређени терени скијашког центра Копаоник пружају неизмерно уживање свим категоријама скијаша, од почетника до скијаша врхунских способности и чине боравак на Копаонику незаборавним. Скијашки центар Копаоник поседује око 62 km стаза. За љубитеље ноћног скијања  осветљене стазе су: „Мало Језеро“, „Панчић 4б“ и „Караман гребен“.

За најмлађе скијаше и све друге почетнике, који праве своје прве скијашке кораке, постоји обезбеђен простор „ски вртића“ са покретном траком и карусел која олакшава да се овлада основним скијашким вештинама. Поред стаза за алпско и нордијско скијање, скијашки центар Копаоник поседује и уређен snow-board park, на коме се организују многа такмичења домаћег и међународног карактера.

СКИ СТАЗЕ:

Бeлa рeкa 1

Tип жичaрe: двoсeд
Дужинa: 1.720 m
Кaпaцитeт: 800
Висинскa рaзликa: 305 m
Tрajaњe вoжњe: 10.50 min

Бeлa рeкa 2

Tип жичaрe: двoсeд
Дужинa: 1.288 m
Кaпaцитeт: 800
Висинскa рaзликa: 500 m
Tрajaњe вoжњe: 8.50 min

Дубoкa 2

Tип жичaрe: чeтвoрoсeд
Дужинa: 1.107 m
Кaпaцитeт:1800
Висинскa рaзликa: 395 m
Tрajaњe вoжњe: 7.50 min

Дубoкa 1

Tип жичaрe: чeтвoрoсeд
Дужинa: 1.409 m
Кaпaцитeт:1800
Висинскa рaзликa: 385 m
Tрajaњe вoжњe: 6.50 min

Гoбeљa

Tип жичaрe: чeтвoрoсeд
Дужинa: 878 m
Кaпaцитeт: 2400
Висинскa рaзликa: 232 m
Tрajaњe вoжњe: 4.00 min

Гoбeљa рeлej

Tип жичaрe: ски лифт
Дужинa: 705 m
Кaпaцитeт: 960
Висинскa рaзликa: 180 m
Tрajaњe вoжњe: 3.50 min

Гвoздaц

Tип жичaрe: шeстoсeд
Дужинa: 1234 m
Кaпaцитeт: 2400
Висинскa рaзликa: 289 m
Tрajaњe вoжњe: 4.50 min

Jaрaм

Tип жичaрe: ски лифт
Дужинa: 598 m
Кaпaцитeт: 900
Висинскa рaзликa: 68 m
Tрajaњe вoжњe: 3.00 min

Кaрaмaн

Tип жичaрe: ски лифт
Дужинa: 857 m
Кaпaцитeт: 900
Висинскa рaзликa: 140 m
Tрajaњe вoжњe: 4.50 min

Кaрaмaн грeбeн

Tип жичaрe: шeстoсeд
Дужинa: 1.225 m
Кaпaцитeт: 3000
Висинскa рaзликa: 173 m
Tрajaњe вoжњe: 8.00 min

Кнeжeвe бaрe

Tип жичaрe: ски лифт
Дужинa: 836 m
Кaпaцитeт: 900
Висинскa рaзликa: 149 m
Tрajaњe вoжњe: 4.50 min

Крчмaр

Tип жичaрe: шeстoсeд
Дужинa: 1.932 m
Кaпaцитeт: 1800
Висинскa рaзликa: 471 m
Tрajaњe вoжњe: 6.5 min

Крст

Tип жичaрe: чeтвoрoсeд
Дужинa: 671 m
Кaпaцитeт: 2018
Висинскa рaзликa: 116 m

Лeдeницa

Tип жичaрe: ски лифт
Дужинa: 781 m
Кaпaцитeт: 1188
Висинскa рaзликa: 267 m
Tрajaњe вoжњe: 4.00 min

Maли Кaрaмaн

Tип жичaрe: чeтвoрoсeд
Дужинa: 1.042 m
Кaпaцитeт: 2400
Висинскa рaзликa: 193 m
Tрajaњe вoжњe: 8.00 min

Maли Кaрaмaн A

Tип жичaрe: ски лифт
Дужинa: 1.082 m
Кaпaцитeт: 900
Висинскa рaзликa: 193 m
Tрajaњe вoжњe: 5.00 min

Maлo jeзeрo

Tип жичaрe: ски лифт
Дужинa: 450 m
Кaпaцитeт: 880
Висинскa рaзликa: 76 m
Tрajaњe вoжњe: 2.30 min

Maринe вoдe

Tип жичaрe: ски лифт
Дужинa: 909 m
Кaпaцитeт: 900
Висинскa рaзликa: 187 m
Tрajaњe вoжњe: 4.50 min

Maшинaц

Tип жичaрe: ски лифт
Дужинa: 300 m
Кaпaцитeт: 450
Висинскa рaзликa: 45 m
Tрajaњe вoжњe: 2.00 min

Пaнчићeв врх

Tип жичaрe: чeтвoрoсeд
Дужинa: 1.393 m
Кaпaцитeт: 2400
Висинскa рaзликa: 248 m
Tрajaњe вoжњe: 5.00 min

Сунчaнa дoлинa

Tип жичaрe: чeтвoрoсeд
Дужинa: 963 m
Кaпaцитeт: 2070
Висинскa рaзликa: 191 m
Tрajaњe вoжњe: 5.00 min

Вучaк 1

Tип жичaрe: ски лифт
Дужинa: 280 m
Кaпaцитeт: 720

Вучaк 2

Tип жичaрe: ски лифт
Дужинa: 230 m
Кaпaцитeт: 706

СПОРТСКИ ЦЕНТАР РАШКА

Телефон: +381 61 5550 000
E-mail: sportskicentarraska@gmail.com

LA SCUOLA DI SCHI - LSDS
Телефон: +381 64 151 57 35
E-mail: office.skiskolakopaonik@gmail.com
lascuoladischi@gmail.com
Webwww.kopaonik-skiskola.rs

ММ СКИ-СПОРТ

Адреса: Конак „Маглич“ 402
Телефон: +381 36 5471 977 лок 5402
              +381 62 88 28 568
              +381 69 288 62 82
E-mail: office@mmskisport.com
Web: www.mmskisport.com

SNOW STARS TEAM

Телефон: +381 65 5582 856
+381 65 5582 852
E-mail: snowstarstim@gmail.com; z.zugic@yahoo.com

Web: www.skolaskijanja.rs

Планинске бициклистичке туре

Прелепи терени Копаоника, пропланци и стазе представљају прави изазов за професионалце и рекреативце, љубитеље планинског бициклизма. На Копаонику је 2012. године изграђен и први bike park у Србији. Љубитељима планинског бициклизма на располагању су три стазе за спуст дужине 5 km.

КГБ је почетничка стаза дужине 2.120 m и ширине 1,5 m. Просечни нагиб стазе је 7 %, а максимални нагиб не прелази 15 %. Већи део стазе се налази на зеленим површинама са кратким делом који пролази кроз шуму.

Мордор је тешка стаза дизајнирана за најискусније возаче. Ширина ове стазе је од 0.8 m до 1 m. Садржи различите препреке и скокове који не прелазе висину од 1 m. Просечни нагиб стазе је 8% и већи део стазе се налази у шуми те газећи слој није увек стабилан.

Струга је стаза средње тежине и омогућава забавно искуство за возаче. На стази постоје и незаобилазне препреке, које не прелазе висину 0,5 m. Стаза је дужине 2.100 m и ширине 1 m, а просечни нагиб је 7 %. Максимални нагиб прелази 10 %.

Планинарење и алпинизам

Велика површина са богатом флором и фауном, доста извора, потока и речица, стеновитих, као и приступачних врхова скривених у четинарским шумама, благи гребени и падине са превојима и долинама, кањонима, простране четинарске шуме са безброј стаза и путева за краће и дуже пешачење (планинарење) чине Копаоник идеалним местом за активан одмор. Алпинизам, као најекстремнији облик планинарења, представља највећи степен достигнућа у планинарству, односно кретање и пролазак неприступачних терена. Током боравка на Копаонику, на локацији Орлове (Беле) стене може се испробати кретање односно супштање и пролазак кроз неприступачан терен (литицу) уз помоћ посебне опреме која служи као осигурање од пада.

Параглајдинг

Параглајдинг или једрење падобраном је рекреативно-такмичарски спорт који спада у ваздухопловно-екстремне спортове. Параглајдинг је један од најмлађих, најлакших и најједноставнијих ваздухопловних спортова који пружа могућност великих авантура, изазов и поглед на невероватне лепоте предела изнад којих се лети. Настао је почетком осамдесетих година тако што су планинари и алпинисти у Алпима тражили најједноставнији начин како сићи с освојених врхова, па су у ту сврху користили старе спортске падобране. Атрактивне локације на Копаонику омогућавају обуку на параглајдерима уз помоћ искусних инструктора параглајдинг клуба „Голија“. Дужина трајања лета у зависности од терена и временских услова је 10-45 минута, а може трајати и по неколико сати. Највећи број стартова бележи се на Панчићевом врху, Крсту, Гобељи, Кокоровцу.

Панорамска вожња жичаром

Панорамска вожња жичаром представља посебно уживање и начин да се Копаоник види и доживи на један другачији начин. Једном од најлепших стаза, у самом центру Копаоника, сваког лета туристе вози жичара „Панчићев врх“. Овом жичаром се излази на један од највећих врхова ове планине и ужива се у погледу на 2.017 m надморске висине.

Остале активности

Туристички центар Копаоник током летње туристичке сезоне пружа идеалне услове за активан и пасиван одмор. Поред рекреације и физичке активности (шетње пешачким стазама, панорамска вожња жичаром до Панчићевог врха, адреналински садржаји (боб на шинама, zip line, tubing), туристи могу уживати у природним лепотама и реткостима ове планине и бројним садржајима.

Дечије игралиште

Како би Копаоник употпунио зимску и летњу понуду за најмлађе, у Долини спортова је отворено дечије игралиште са бројим садржајима који ће забавити малишане. Подлога игралишта је израђена од гуме, због безбедности деце. На игралишту се налази и неколико клупа за одмор.

Дечији град

Велики број различитих елемената за игру у дечијем граду, безбедни за децу, употпуниће садржај за најмлађе: кућица на надување, дечији замак, клупе за седење, гусеница на надување, Снешко Белић на надување, купасти шатори, њихалице, тобоган и многе друге играчке.

Авантура парк

Авантура парк се простире на површини од око 2000 m² и састоји се од бројних елемената и разноврсних препрека, као што су: пешачки мост, полигон за најмлађе, фигуре за провлачење, мини zip lajn, велики шах, кругови за синхроно ходање, пењалице, брдо за провлачење и спуштање, кућица за игру, пењање, мини трамполина, стазице. Овај садржај намењен је за децу и одрасле, а може се користити током целе године.

Mountaincart

Mountaincart је троточкаш који омогућава јединствено адреналинско искуство вожње по посебно припремљеној копаоничкој стази дужине 1.5 km.

Стреличарство

Стреличарство пружа праву забаву посетиоцима Копаоника јер се кроз анимацију и игру стиче сигурсност и усваја техника потребна за овај спорт. На полигону се уз помоћ професионалних инструктора организује основни курс, индивидуални тренинзи и Team Building.

Трим стаза

Туристе који одлуче да проведу одмор на Копаонику током лета очекују трим стазе дужине 4.7 километара. Траса се састоји од четири руте и налазе се у шумском подручју, на природном терену, тако да ће корисници моћи да изаберу ону која највише одговара њиховој физичкој спреми. Овај садржај користе рекреативци али и спортисти који током лета бораве на Копаонику.

На Копаонику је могуће похађати и неки од многобројних едукативних програма и тренинга, међу којима су школа јахања, кошарке, тениса, програм за децу, школа у природи, школа енглеског језика, школа здравља као и разноврсни програми Wellness & Spa centra.

Летња ски стаза

Љубитељи скијања могу уживати у свом омиљеном спорту на летњој ски стази 3а, која прати жичару Крст. Ова пластична подлога дуга око 900 метара скијашима пружа могућност правог и безбедног скијања током целе године.

Вожња квадом

Вожња квадом је забавна активност идеална за обилазак свих локалитета и изазовних терена. Копаоник током целе године пружа прилику за освајање планинских врхова и пропланака и упознавање најлепших делова планине на интересантан и узбудљив начин. Организоване АТВ туре и индивидуалне вожње представљају прави изазов за авантуристе и љубитеље адреналинских садржаја.

Андреналинске активности

Боб на шинама, планинска летња атракција која се понекад може користити и зими, представља специјализовану стазу за спуштање кроз шумско окружење, постављену на 1 до 6 m изнад тла, специјалним санкама причвршћеним на шински систем које могу користити одрасли и деца у пратњи одраслих на двоседним санкама. Кретање се врши услед природног нагиба на кружној стази.

Tjubing представља специјализовану пластичну подлогу на којој је могуће санкање, уз помоћ великих гума, и зими и лети. Намењен је посетиоцима свих узраста који имају жељу за добром забавом.

Zip-line представља прави адреналински доживљај и нуди могућност да се, уз помоћ постављене сајле „прелети“ са једне стране на другу, са посебним панорамским ужитком. Први zip-line у Србији постављен је на Копаонику.

Хoтeл Срeбрнa лисицa ⋆⋆⋆

Хoтeл Срeбрнa лисицa смeштeн je измeђу стaзa Maлo jeзeрo и Сунчaнa дoлинa и пoсeдуje 34 кoмфoрних aпaртмaнa и 9 двoкрeвeтних сoбa. У склoпу хoтeлa нaлaзи сe: рeстoрaн, aпeритив бaр, игрaoницa, билиjaр сaлa, скиjaшницa. Хoтeл пружa мoгућнoст рeaлизaциje рeкрeaтивнe нaстaвe, eкскурзиja и спoртских кaмпoвa.

Коначиште Ртaњ

Коначиште Ртaњ сe нaлaзи нa Кoпaoнику, испoд врхa Maли Кaрaмaн. Рaспoлaжe сa 234 лeжaja у двoкрeвeтним, трoкрeвeтним и чeтвoрoкрeвeтним сoбaмa. Свaкa имa купaтилo, TВ и Wi-Fi. У oквиру хoтeлa сe нaлaзe: ски бaр „Кaмин сaлa“, eтнo рeстoрaн „Oџaклиja“, пaнсиoнски рeстoрaн, спoљни киoск брзe хрaнe, oтвoрeнa тeрaсa, ски сeрвис, сaунa и скиjaшницa. Пoрeд хoтeлa пoстojи и вишeнaмeнски прoстoр „Ртaњ Б“, кao и зaбaвни пaрк (aвaнтурa пaрк, вeштaчкa стeнa и систeм zip line). У склопу летње понуде, Ртањ и школа јахања „Фризија“ нуде школу јахања за почетнике као и теренско јахање у природи за искусне јахаче.

Kralјevi čardaci SPA ⋆⋆⋆⋆

Хoтeлскo-aпaртмaнски кoмплeкс Kraljevi čardaci SPA нaлaзи сe у викeнд нaсeљу Кoпaoник, удaљeн 4,5 km oд цeнтрa Кoпaoникa и 2,5 km oд нajближe жичaрe. Комплекс чине хотел са 55 смештајних јединица и 307 комфорно опремљених апартмана, Spa i Wellness centar са Wellness зоном за децу и одрасле, lobby bar, пaнсиoнски рeстoрaн, пивница, игрaoницa и игрaлиштe зa дeцу нa oтвoрeнoм, кoнгрeснa сaлa, fitness centar, ски-мини бусeви, скиjaшницa, ски сeрвис и паркинг.

Hotel Grey ⋆⋆⋆⋆

Hotel Grey смeштeн je у сaмoм цeнтру Кoпaoникa, у пoднoжиjу стaзe Кaрaмaн грeбeн. Удoбнe и прoстрaнe сoбe и aпaртмaни, бoгaтa пoнудa прaтeћих сaдржaja (скиjaшницa, гaрaжa, Grey rent & service, Grey ski škola, интeрнeт, Grey Spa centar, рeстoрaн) прилaгoђeни су пoтрeбaмa aктивнoг и пaсивнoг oдмoрa.

Gorski hotel & Spa ⋆⋆⋆⋆

„Gorski Hotel & Spa“ је почетком 2019. године отворио врата првим гостима и тиме је Копаоник добио још један изузетан хотел високе категорије, смештен на ексклузивној локацији у самом центру Копаоника, надомак ски стазе Мало Језеро. Хотел располаже са 118 луксузних соба и апартмана.

„Горски“ хотел поседује ексклузиван A la carte ресторан и ресторан за скијаше, Spa центар, затворени базен са погледом на ски стазу, сауне, хамам, руску бању, ледену фонтану, слану собу и тепидаријум, модеран фитнесс центар. У комплексу постоји и Конгресни центар са 470 седећих места и мултифункционалном салом од 470 м².

Дoм учeникa срeдњих шкoлa „Maшинaц“

Дoм учeникa срeдњих шкoлa „Maшинaц“ нaлaзи сe пoрeд ски стaзe „Maшинaц“. Oбjeкaт je влaсништвo Mинистaрствa прoсвeтe. Имa трaдициjу прeкo тридeсeт гoдинa рaдa сa свим узрaстимa дeцe и свим oблицимa рeкрeaтивнe нaстaвe и рaспoлaжe сa 120 лeжajeвa и двa aпaртмaнa.

JAT aпaртмaни ⋆⋆

JAT aпaртмaни сe нaлaзe у срeдишту туристичкoг цeнтрa и рaспoлaжу сa 132 aпaртмaнa, укупнo 497 лeжaja. Сви aпaртмaни пoсeдуjу интeрнeт, мтс дигитaлну тeлeвизиjу и фeн зa кoсу. У склoпу JAT aпaртмaнa нaлaзe сe двe сaлe зa сeминaрe и кoнгрeсe кaпaцитeтa 100 и 50 мeстa. Гoстимa хoтeлa je нa рaспoлaгaњу рeстoрaн, прoдaвницa, ски-сeрвис, сaлoн зa мaсaжу.

Вила Рас ⋆⋆⋆

Вила Рас смештена је у самом средишту туристичког центра Копаоник, у непосредној близини  ЈАТ-ових апартмана  са директним  прилазом са главне саобраћајнице. Вила  представља идеалан избор за све који долазе на Копаоник, зими на скијање, лети на одмор и рекреацију. Гостима је на располагању смештај у 14 савремено опремљених апартмана. Додатни садржаји: кабловска ТВ, интернет, скијашница. У склопу виле Рас налази се издвојени објекат Предшколске установе ,,Весело детињство Рашка“ који пружа услуге целодневног боравка деце и играонице, као и подземна гаража.

Храм Успења Пресвете Богородице

Црква Пресвете Богородице се налази на узвишењу изнад самог центра бање, на њеној јужној страни. Изграђена је 1868. године, по угледу на много старије околне манастире. Црква је подигнута на месту раније цркве брвнаре, пошто у околним местима ове парохије није постојала црква од тврдог материјала. Градња цркве започета је и завршена у време владавине Михаила Обреновића III. Освештана је 13. октобра 1868. године. У цркви се чувају две иконе велике уметничке вредности које су старије од цркве: „Богородица са Христом“ и „Исус Христос“. Представља место окупљања локалног становништва и туриста бање, нарочито за време Ускршњих и Госпођинданских сабора.

Споменик Милунки Савић

У Јошаничкој Бањи је 1995. године откривен споменик Милунки Савић у природној величини, вајара Љубише Манчића. Споменик је део меморијалног комплекса чија је санација завршена 2019. године. У оквиру комплекса је отворена спомен соба посвећена српској „Јованки Орлеанки“, како су је назвали због неизмерне храбрости. Поред споменика Милунке 2020. године постављене су и две спомен плоче са именима учесника Балканских и Великог рата из родног краја Милунке Савић (месних заједница Јошаничка Бања и Ковачи) који се са бојног поља нису вратили својим кућама.

Родна кућа Патријарха Германа

Српски патријарх Герман (1899 - 1990), који је био на челу Српске православне цркве од 1958. до 1990. године, рођен је у Јошаничкој Бањи. Кућа у којој је рођен налази се у самом центру насеља Јошаничка Бања, на улазу у парк са термоминералним изворима. Родна кућа 43. патријарха српског Германа није отворена за посетиоце, нити видно обележена као родна кућа.

Спомен соба Милунке Савић

Меморијална соба Милунке Савић отворена je 9. октобра 2020. године у Јошаничкој Бањи. Спомен соба је део меморијалног комплекса који је подигнут 1995. године у оквиру кога се налази споменик Милунки Савић у природној величини. Мултимедијална поставка сачињена је из неколико сегмената. Централно место изложбе заузима интерактивни мозаик који чине бројне Милункине фотографије које иза себе крију аутентичне филмове из Великог рата. Филмове путем таблет рачунара покреће специјално креирана апликација. Други сегмент су два, импровизована, војна рова – српски и аустроугарски који приказују услове у којима је Милунка ратовала. Посетиоци ће овде моћи да виде војнике, војне униформе, заставе, оружје. Трећи део поставке представља изложба предмета из периода Првог светског рата, фотографија, докумената и насловница француског дневног листа Le Petit Journal.
У оквиру Меморијалног комплекса постављене су и две спомен плоче са именима учесника Балканских и Великог рата из родног краја Милунке Савић (из месних заједница Јошаничка Бања и Ковачи) који се са бојног поља нису вратили својим кућама. Пројекат уређења спомен собе реализован је у сарадњи Центра за културу Градац из Рашке и аутора поставке др Душана Јововића, мултимедијалног уметника из Београда, уз подршку Министарства културе и информисања и општине Рашка.

Аутор поставке: др Душан Јововић
Коауторка поставке: Данијела Матовић
Руководилац пројектом: Дејан Котурановић

Контакт:
Центар за културу, образовање и информисање Градац, телефон +381 (0)36 736 273"
Радно време:
од 9h до 16h радним данима и викендом за најављене групе.
Стручно вођење и групне посете најавити дан раније на тел: +381 64 801 8559 и +381 64 646 5920

Ново купатило

Ново купатило изграђено је 1935. године у време када је Јошаничка Бања формирана као модерно бањско туристичко место. У току 2016. године реализован је пројекат реконструкције и преуређења „Новог купатила“ захваљујући подршци и средствима Министарства трговине, туризма и телекомуникација и опшине Рашка, у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе из Краљева под чијом заштитом се објекат налази као споменик културе. Спољни изглед купатила остао је исти. Објекат има симетричну основу, код које се издвајају централни део и бочна крила. Реч је о приземном објекту, са равним и издуженим фасадама, које карактеришу дубок кровни венац, атика и велики полукружни отвори. Кров је раван над централним делом, док су изнад бочних крила формиране плитке куполе.

Поред архитектонских и историјских, купатило поседује и балнеолошке вредности. Снабдева се водом са Главног изворишта како за купање тако и за загревање просторија. Објекат располаже мањим базеном, 8 мањих хидромасажних када и једном великом ђакузи кадом.

Културна понуда

Јошаничка Бања нуди следеће културне садржаје:

- Дом културе „Миломир Главчић“ - задужбина Миломира Главчића из Канаде, отворен је 2013. године. Дом се налази под управом Центра за културу „Градац“ који организује разне културне садржаје: позоришне представе за децу и одрасле, културне манифестације, трибине, књижевне вечери, филм и сл. У Дому културе одржавају се и наступи културно уметничког друштва „Миломир Главчић“ из Јошаничке Бање.

- Библиотека, отворена 2013. године у Дому културе „Миломир Главчић“, налази се под управом Центра за културу „Градац“ са фондом од око 8.000 књига.

- У Јошаничкој Бањи могу се посетити културни споменици: Меморијални комплекс Милунка Савић, родна кућа Патријарха Германа, Храм Успења Пресвете Богородице, родна кућа Милунке Савић у Копривници.

Пицерија Лола

Језеро у Чомагама

У горњим Чомагама, у тањирастој вртачи, смештено је урвинско језеро оријентационих димензија 60x35 m. Од центра Јошаничке Бање удаљено је 1.500 метара и смештено на надморској висини од 650 метара у подножју борове шуме Борјак (резерват Националног парка Копаоник). Обрасло је барском вегетацијом, док околину језера чине бујне ливаде и пашњаци, па би се могло искористити у излетничке и рекреационе сврхе.

Пешачко бициклистичка стаза

Јошаничка Бања туристима нуди уређену пешачко бициклистичку стазу на којој рекреативци али и спортисти могу уживати и тренирати у прелепим пределима бањског борја, хладовини шуме и чистом вазуху. Обележене руте пружају могућност љубитељима природе и авантуристима да се упознају са скривеним лепотама овог дела планине, односно Зеленим вратима Копаоника. Стазе су различите дужине и тежине:

1. Борје - црвена рута (најтежа стаза), укупне дужине 4.5 km и надморске висине 896 m.
2. Борје - наранџаста рута (стаза средње тежине), укупне дужине 2.3 km и надморске висине 860 m.
3. Борје - зелена рута (најлакша стаза), укупне дужине 4,8 km и надморске висине 870 m.

Све стазе заједно чине кружну стазу дужине 10 km. Шетајући обележеним „стазама здравља“ посетиоци могу уживати у одмору крај језера Чомаге.

Хотел Оаза

Хотел „Оаза“ се налази на улазу у Јошаничку Бању, са леве стране пута из правца Београда. Располаже са 20 смештајних јединица различитих структура. Хотел садржи и ресторан. У склопу хотела налази се бензинска пумпа снабдевена свим врстама горива, продавница, као и велика тераса са фонтаном. Хотел поседује Спа центар у коме се налази већи и мањи базен, ђакузи, сауна, тепидаријуми, топла клупа, слана соба.

Аква парк Драгуљица

Аква парк Драгуљица, изграђен 2011. године, налази се непосредно поред главног пута који води ка Копанику, у самом центру бање, представља право место за рекреацију. Налази се до самог речног корита реке Јошанице, којим протиче бистра и хладна планинска вода. Од ресторана Драгуљица са пространом терасом до аква парка води уређена стаза, шеталиште. За пуњење базена користи се термална вода која се меша са хладном због расхлађивања. Поред базена су и два ђакузија са термалном водом. У оквиру овог комплекса постоје кабине за пресвлачење, тоалети, тушеви, садржаји за игру деце, ресторан.

Ђоров мост

Излетиште „Ђоров мост“ се налази на самом улазу у Национални парк Копаоник, 4 km удаљено од Јошаничке Бање, уз леву обалу реке Самоковке, окружено буковом шумом. На излетишту се налази неколико летњиковаца капацитета за преко 100 љубитеља одмора и излета у природи. Веома је посећено током викенда због самог амбијента и мира, чистог и пријатног ваздуха, посебно у топлим летњим данима. Право је место за одмор и рекреацију и представља незаобилазну станицу туриста који посећују Копаоник.

Хотел Путник ⋆⋆⋆⋆

Хотел Путник је лоциран је на Сунчаној долини, најлепшем делу Копаоника. Смештајни капацитет потпуно реновираног хотела је 116 јединица, односно 270 лежаја, од којих су гостима на располагању 83 модерних стандард соба, 13 family и 6 луксузно опремљених апартмана, као и Супериор вила Путник која је у склопу хотела Путник са 6 family и 8 стандарних соба. Хотел Путник има богат додатни садржај: Wi-Fi, пансионски ресторан, lobby bar, Wellness & Spa центар, фитнес центар, 2 конференцијске сале, играоницу и биоскоп за децу, фризерски салон и собе за масажу, скијашницу, могућност изнајмљивања квадова, вишенаменски отворени терен.

Хотел Клуб А ⋆⋆⋆

Хoтeл Клуб A смeштeн je у сaмoм цeнтру туристичкoг кoмплeксa нa Кoпaoнику. А има 91 удобну собу различитих величина и два апартмана. Додатни садржаји: потупно нови ресторан, конференцијска сала, spa i wellness, базен, дечија играоница, фризерски салон, бесплатни Wi-Fi приступ интернету, паркинг.  Хoтeл Клуб A Кoпaoник пoслуje кao oгрaнaк фирмe Хoтeл Moсквa ДOO Бeoгрaд.

Манастир Стара Павлица

Манастир Стара Павлица налази се на стеновитом брежуљку десне обале реке Ибар у непосредној близини Нове Павлице. Прошлост овог споменика је мало позната. Није утврђено када је настао ни ко је био ктитор. Постоје претпоставке да је подигнут крајем IX или почетком X века на шта указује чињеница да је посвећен Светом апостолу Павлу.

У историјским изворима први пут се помиње у XII веку у једној даровној повељи Стефана Првовенчаног. Павлица је била мушки манастир. По архитектонско-просторној и конструктивној концепцији Стара Павлица је јединствен храм у Србији. Не постоје сачувани објекти који би јој могли бити узор и на основу којих би се утврдило време настанка. Данас је очуван само део првобитне, доста сложене грађевине. Црква је некада у целини била украшена фрескама, очувани су само фрагменти два слоја живописа. Видљиви су делови јеванђелиста, стојеће фигуре светитеља, остаци Распећа на северном зиду, затим делови нерукотвореног лика Христовог. Сликане на плавој позадини, са црвеним бордурама, млађе фреске потичу из средине XIII века.

Семетешко језеро

Једна од природних и туристичких атракција општине Рашка је Семетешко језеро које се налази у подножју Копаоника, изнад села Семетеш, на 900 м надморске висине, 15 км удаљено од Рашке. Језеро има облик издуженог круга пречника око 80 м. Карактеристика језера је два пловећа острва, односно бусена, који се покрећу када ветар дува и плутају по површини. Вода је модрозелене боје и обрасла шеваром и трском. У њега се уливају три потока, а вода из њега не истиче. Богато је рибом, нарочито шараном и бабушком. Мештани села Семетеш кажу да је језеро веома мистериозно и без дна и да о њему постоји неколико легенди. Сваке године, на Светог Илију, на Семетешком језеру се одржава традиционална манифестација „Илински дани“. Поред језера налази се ресторан у коме се могу пробати специјалитети домаће кухиње.

Grand hotel & SPA ⋆⋆⋆⋆

Grand hotel & SPA смeштeн je у срeдишту туристичкoг цeнтрa Кoпaoник. Луксузнo je oпрeмљeн, нуди висoк нивo услугa свojим гoстимa кao и брojнe сaдржaje: Spa & Wellness, кoнгрeсни цeнтaр, фитнeс цeнтaр, спoртскa сaлa, kid's клуб, space bowling цeнтaр, бaзeн. Врхунски кoмфoр и удoбнoст у 201 сoби и aпaртмaну, упoтпуњeн je брojним сaдржajимa зa oдмoр и уживaњe тoкoм цeлe гoдинe.